Wat zijn de toepassingen van PIM en DAM in de retail en bij FMCG?

Naarmate de vraag naar omnichannel marketing toeneemt, zijn marketing- en content- operations teams hun softwarestack aan het herevalueren. Te veel retailers en FMCG-merken worden tegengehouden door legacy-systemen die niet langer geschikt zijn voor hun doel.

De best presterende retailers en fabrikanten weten dat Digital Asset Management- en Product Information Management-platforms essentieel zijn voor een efficiënte content supply chain. Ze integreren PIM en DAM om efficiëntere workflows te creëren en hun concurrentievoordeel te behalen.

Hier vind je een overzicht van wat je moet weten – zodat je kunt beslissen of PIM-DAM-integratie geschikt is voor jouw retail- of FMCG-bedrijf.

Wat is DAM?

Een Digital Asset Management-systeem is een marketingplatform dat stroomlijnt hoe je digitale assets opslaat, doorzoekt, ophaalt en publiceert. Het is een single source of truth waarin al je  content assets zijn ondergebracht – zoals illustraties voor verpakkingen en POS, productafbeeldingen en video, logo’s en meer – zodat creatieve teams gemakkelijk kunnen vinden wat ze nodig hebben voor het maken van artwork.

rsz what is dam - admin

Tagging en trefwoorden, taxonomie en geavanceerde zoekfunctionaliteit brengen digitale assets binnen enkele seconden boven water, waardoor er minder tijd verloren gaat aan het zoeken naar assets.

Een Digital Asset Management-platform is essentieel voor een efficiënte content supply chain omdat het creatieve workflows versnelt. Via software-integraties levert het digitale assets naadloos aan design programma’s zoals Adobe Creative Suite, web content management systemen, CRM en meer. Terwijl automatic renditioning betekent dat gebruikers gemakkelijk master assets kunnen converteren naar het exacte formaat, kleurprofiel en uitsnede die ze nodig hebben voor het betreffende kanaal.

Een DAM-PIM integratie is populair in de detailhandel en de productiesector omdat het ervoor zorgt dat digitale assets altijd gesynchroniseerd zijn met de meest actuele productinformatie.

Wat is PIM?

PIM staat voor product-informatie management. Als DAM de thuisbasis is van uw digitale middelen, is PIM de thuisbasis van uw productinformatie. Productbeschrijvingen, prijzen, specificaties, ingrediënten, verpakkingskopij… het heeft allemaal hier zijn thuisbasis. Waar DAM (vooral) visuele content beheert, beheert een PIM (vooral) tekstuele inhoud.

Net als DAM is een PIM een gecentraliseerd platform dat zorgt voor consistentie tussen kanalen door één bron van waarheid te bieden – maar in dit geval voor productgegevens. Integratie kan er voor zorgen dat je PIM deze informatie automatisch van leveranciers ontvangt. 

rsz 3what is pim - admin

PIM en DAM – beter samen

De huidige omnichannelretailomgeving vereist enorme hoeveelheden digitale content – om veeleisende shoppers en hongerige publicatieplatforms te voeden. En dat vergt veel handmatig werk om productinformatie up-to-date en in-sync te houden op fysieke en digitale platforms.

De integratie van een Product Information Management-systeem met een Digital Asset Management-platform versnelt dit proces. Het creëert een altijd in-sync bron van informatie en automatisering voor creatieve professionals – waardoor inefficiënties, handmatige gegevensinvoer en dubbel werk in gesilode teams worden verminderd.

Uit een onderzoek van de Cornell University blijkt dat meer dan vier op de tien werknemers (43%) te veel tijd kwijt zijn aan het schakelen tussen verschillende tools om hun werk gedaan te krijgen. Software-integratie vermindert die wrijving.

Met de tijd die wordt bespaard op handmatige processen en het geworstel met spreadsheets, kunnen creatieven meer tijd besteden aan creatieve storytelling, merkopbouw en het beheersen van de omnichannelomgeving.

rsz pim dam - admin

Ontdek vier redenen waarom NU het juiste moment is voor de detailhandel om prioriteit te geven aan PIM-DAM-integratie.

PIM en DAM voor retail

Consumenten verwachten een naadloze winkelervaring op verschillende apparaten en platforms. De retail is al getuige geweest van de opkomst van e-commerce en winkelen via app. Nu is shoppable social media een groeiende trend die het belang van kanalen als Instagram, Facebook, TikTok en Pinterest vergroot.

Om concurrerend te blijven, moeten retailers op meer kanalen dan ooit tevoren beschikbaar zijn. Maar om winstgevend te blijven, moeten ze dit binnen het budget realiseren.

Ambitieuze retailers kijken naar PIM-DAM-integratie om operationele efficiëntie te leveren waarmee ze hun capaciteit voor het creëren van content kunnen vergroten zonder hun resources te overbelasten. Het devies: Creëer een efficiënte contentworkflow die kostenbesparingen oplevert en de winstmarges beschermt.

Het bouwen van een sterk merk is een hoeksteen van succesvolle retailers, omdat het ervoor zorgt dat klanten terugkomen voor meer. Dit verlaagt de klantretentie-kosten en verhoogt de levenslange klantwaarde. Een PIM DAM-integratie kan helpen een sterk merk op te bouwen door uitmuntende verhalen, merkconsistentie en een groter bereik te ondersteunen.

Een combinatie van PIM en DAM helpt zelfs de klantenservice te ondersteunen. Hoe? Door jouw klantenserviceteam te voorzien van doorzoekbare ondersteuningsvideo’s en middelen om onmiddellijk online met klanten te delen – via e-mail of via een online gebrand portaal. Dit helpt de klanttevredenheid te verbeteren en het aantal retouren te verminderen.

Lees meer over de financiële en operationele voordelen van PIM en DAM integratie.

PIM en DAM voor FMCG/Producenten

Producenten van consumentenproducten met bijbehorende verpakkingen hebben vaak een zeer complexe toeleveringsketen voor content – wat betekent dat zij ook uitstekende kandidaten zijn om te profiteren van PIM-DAM-integratie.

FMCG-organisaties hebben doorgaans meerdere producten en verschillende stadia van de productlevenscyclus – en hebben dus marketingmateriaal nodig voor meerdere platforms, evenals verpakkingen. Bovendien zijn er meerdere routes naar de markt – van groothandel en detailhandel tot hun eigen direct-to-consumer (DTC) kanalen.

En dan is er nog het belang van nauwkeurigheid, consistentie en duidelijkheid op verpakking- en productinformatie – bijvoorbeeld allergenen in ingrediëntenlijsten, of informatie over certificeringen/industrienormen.

Deze contentketen kan bestaan uit meerdere brandmanagers en contentteams, dus bestaat er een groot risico op gesilode-afdelingen en dubbel werk. Dit kan leiden tot verspilling van resources aan de ene kant van het risicospectrum – en tot fouten en inconsistenties met ernstige gevolgen aan de andere kant.

Een PIM-DAM integratie zorgt ervoor dat marketingmateriaal, POS en verpakkingen altijd up-to-date zijn – met gebruik van de juiste productinformatie en digitale middelen die op een bepaald moment zijn goedgekeurd. Het vermindert het risico van handmatige data-invoer en duplicatie.

Het stroomlijnt ook de content supply chain in FMCG en stelt creatieven in staat zich te concentreren op het creëren van aantrekkelijke campagnes voor elk product, op elk platform, in elke fase van de levenscyclus – in plaats van de nauwkeurigheid van gegevens te controleren en kruisverwijzingen tussen meerdere platforms aan te brengen.

Ontdek hoe je je het beste kunt voorbereiden op PIM + DAM-integratie met stapsgewijze tips van onze software-integratie-experts.

Als je meer wilt weten over de voordelen van het integreren van PIM en DAM, vindt je alles wat je moet weten in onze Ultieme Gids voor PIM-DAM-integratie.

mock up whitepaper pim dam - admin

Wilt je professionele ondersteuning bij het plannen en uitvoeren van een PIM-DAM integratie in retail of productie, neem dan contact op met Qonqords team van vriendelijke experts.

Share:

Blog

De toekomst van content management en content orchestration, van AI en AR tot duurzaamheid

Digitale content evolueert voortdurend. Managers en hun teams bij uitgevers en merken staan voor de dubbele uitdaging om niet alleen …

Lees meer..
Blog

De ultieme gids voor Content Orchestration

Content Orchestration is een must-have mindset voor elk bedrijf dat print- en digitale marketing uitingen creëert en verspreidt. Content orchestration …

Lees meer..
Blog

Chili Publish: Efficiënte Content Creatie voor lokale en persoonlijke marketing

Vandaag hebben we deelgenomen aan het jaarlijkse Chili Publish event in Brussel. Inspirerende sessies en praktische cases maakten van dit …

Lees meer..

Afspraak maken