‘Actieve lezers zetten hun tanden al in de app’

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zet in op digitalisering. Een app waarop lezers zestien magazines – van Vrij Nederland en Psychologie Magazine tot Margriet – kunnen lenen, is daar onderdeel van. Qonqord heeft deze pilot samen met partner SPRYLAB op poten gezet. Het gaat om een digitale omgeving waarin uitgeverijen de magazines plaatsen én de app TijdschriftenBieb, waarop ze te lezen zijn.

De vraag

De Koninklijke Bibliotheek speelde eerder ooit met het idee om losse artikelen beschikbaar te stellen voor haar leden, maar gooide het over een andere boeg: “De inkoopcommissie van de online bibliotheek en onze leden wilden graag volledige magazines digitaal kunnen lezen. Qonqord en SPRYLAB hebben de nodige ervaring met het beschikbaar stellen van tijdschriften op apps. Dat komt nauw, want tijdschriftartikelen bevatten vaak zware afbeeldingen die ingeladen moeten worden”, vertelt Petra Rijkelijkhuizen, strategisch accountmanager bij de Koninklijke Bibliotheek.

Hier bovenop komen volgens haar aanvullende zaken waar de partijen in de ontwikkeling rekening mee hielden: een digitale omgeving waarin uitgevers hun content beschikbaar stellen, de vastgelegde leentermijn, uitgevers die willen weten hoe vaak artikelen gelezen worden en de privacy van de lezers.

Het proces

Joris de Jong, consultant bij Qonqord, leidde het proces in goede banen aan de hand van workshops, het testen en reviewen van de app én het bewaken van de planning. In de workshops werden de zojuist genoemde eisen vertaald naar de app. Joris en Ronald Leusink, partner bij Qonqord, lichten toe: “Het was een ontdekkingstocht: hoe ontsluit je de content via een app – met de verwachtingen van lezer, bieb en uitgeverij in je achterhoofd? Hoe willen de uitgeverijen hun content presenteren? Hoe ziet het uitleentraject van de bibliotheekleden eruit?”

graphittttttt - admin

Het resultaat

“We hebben het Qonqord en SPRYLAB niet gemakkelijk gemaakt, maar het proces is goed verlopen en we zijn tevreden met het resultaat. Lezers kunnen de magazines drie weken lenen, op tablet of smartphone. Steeds het voorlaatste nummer, maar ook eerdere edities. De app, een pilot die tot eind 2021 loopt, lijkt nu al in een behoefte te voorzien. Actieve lezers hebben er hun tanden in gezet en komen met ontbrekende edities of suggesties voor nieuwe magazines.”

Ook volgen er wellicht titels voor de jeugd. Die ontbreken nu vanwege de eisen die worden gesteld aan apps voor lezers onder de zestien jaar oud. Ronald en Joris benadrukken dat de app meer potentie heeft dan de huidige weergave van de content in PDF-vorm. “Er zijn rijkere contentervaringen mogelijk. Denk aan video’s in de tekst of het verbeteren van de leesbaarheid.”

Over SPRYLAB

SPRYLAB is een Duits software bedrijf dat met Purple DS® een efficiënte end-to-end oplossing voor digitaal publiceren van mobile en tablet apps aanbiedt.

Nieuwsgierig?

Wil je weten wat Qonqord voor jouw organisatie kan betekenen? Get in touch.

Share:

Blog

Content Orchestration, de sleutel tot succes voor moderne retailers

Digitale marketing content is onmisbaar binnen de retailsector. Mensen willen dagelijks verleid worden met attractieve content, zo herkennen en verbinden …

Lees meer..
Blog

Why would you need a content hub?

Having a strong online presence is crucial for the success of any business. One way to engage with your target audience is by creating a content hub.

Lees meer..
Blog

Wat is Content Orchestration?

Content Orchestration voor beginners:  wat is het en hoe werkt het?  Misschien ben je de term ‘content orchestration’ al eens …

Lees meer..

Afspraak maken