Hoe Creative Zoo content orkestreert voor nieuw klantsegmenten

Creative Zoo – een toonaangevend merkbureau in Denemarken – een voorbeeld van een bureau dat zich richt op duurzame inkomstenstromen. Thomas Brovst, Digital Transformation Specialist, en Hans-Georg Hansen, Senior Adviser on Communications, leggen uit hoe Creative Zoo uitdagingen aangaat en floreert in een competitieve omgeving.

Hoe Creative Zoo content orkestreert voor nieuw klantsegmenten

Creative Zoo - een toonaangevend merkbureau in Denemarken - een voorbeeld van een bureau dat zich richt op duurzame inkomstenstromen. Thomas Brovst, Digital Transformation Specialist, en Hans-Georg Hansen, Senior Adviser on Communications, leggen uit hoe Creative Zoo uitdagingen aangaat en floreert in een competitieve omgeving.

De uitdaging

De afgelopen tijd zijn er enkele interessante innovaties voor wat betreft bedrijfsmodellen voor creatieve- en marketingbureaus.

Drijfveren zijn onder meer het evoluerende medialandschap en de verspreiding van content op nieuwe kanalen. In korte termijn is deze evolutie versneld door de gevolgen van Covid-19; marketingbudgetten hebben een deuk opgelopen. Het opbouwen van duurzame concurrentievoordelen is nu belangrijker dan ooit.  

Welkom, Thomas en Hans-Georg! Kun je ons om te beginnen vertellen over Creative Zoo, wat je doet en met wat voor soort klanten je werkt?

Hans-Georg: Ja zeker. Voorheen waren we een traditioneel merkbureau en hielpen we klanten met hun visuele identiteit en ontwerpuitdagingen. We hebben een aantal prijzen gewonnen en zijn behoorlijk succesvol geweest. Het blijft vandaag de dag een belangrijk onderdeel van ons bedrijf. Maar we diversifiëren ook. We werken samen met klanten zoals ledenorganisaties, fabrikanten en een paar andere segmenten om te helpen met hun contentbehoeften – met name reguliere, sterk ontworpen content, zoals tijdschriften, productbrochures, enzovoort. Hoewel ze afkomstig zijn uit verschillende bedrijven, is de rode draad in deze doelgroep dat ze een soort van reguliere content moeten produceren om hun verhalen aan hun publiek te vertellen.  

Wat zijn de specifieke problemen die je voor deze nieuwe klanten oplost?

Thomas: Veel van de nieuwe prospects die we spreken hebben gemeenschappelijke problemen. Ze werken meestal met veel verschillende tools; social, web en print, enzovoort, zijn silo’s en missen een groot overzicht. Ze zijn ook veel aan het kopiëren en plakken en raken verdwaald in de workflow, met grote aantallen afbeeldingen en bestanden die rondvliegen – wat WoodWing ‘content spaghetti’ noemt. Dus een van de belangrijkste problemen die we vanuit technisch oogpunt oplossen, is hoe we hun tooling kunnen vereenvoudigen en stroomlijnen, hun workflows kunnen automatiseren en zoveel mogelijk werk kunnen doen in één interface.  

Hoe kom jij in gesprek met je klanten?

Hans-Georg: We proberen de mensen te pakken te krijgen die de content maken, of ze nu tot communicatie, marketing of een ander team behoren. In de meeste gevallen weten we al welke problemen ze ervaren en waar hun pijn zit, en laten we ze zien hoe we ze kunnen helpen. We proberen het doel en het publiek van de content te begrijpen, en wanneer we dat begrijpen, kunnen we beginnen met het bespreken van kanalen en wat voor soort formaten we op de markt zullen brengen – print, podcast, video of iets anders. Thomas: Rond dit punt beginnen we ook over tooling te praten. We openen hun ogen voor de mogelijkheden van wat ze kunnen bereiken met de juiste tool, in plaats van met vijf verschillende tools. Dat wordt voor hen al snel heel interessant, omdat ze die kopieer-plakprocessen kunnen afschaffen waarin vijf of tien versies zijn gemaakt en niemand weet welke is goedgekeurd. Hans-Georg: Ja, de samenvatting van dit alles gaat echt over nauw samenwerken met de klant om te leren hoe ze hun content kunnen orkestreren, vanuit het strategische, workflow- en toolingperspectief.

Structuur aanbrengen

WoodWing als centrale oplossing

Je gebruikt WoodWing als centrale oplossing voor een aantal van deze klanten – WoodWing Assets voor het beheren van content en WoodWing Studio voor het maken van content en workflow. Op welk punt betrek je WoodWing in het gesprek? Thomas: Een belangrijk ding om op te merken is dat we een creatief bureau zijn – geen IT-provider. We co-creëren content met onze klanten en zijn volledig gefocust op het oplossen van hun problemen en het gemakkelijker maken van hun dag, niet op het verkopen van IT-functionaliteit.

Dus WoodWing is nooit het begin van het gesprek

In het begin demonstreren we onze creativiteit en kennis, ondersteund door handige tools. Naarmate het gesprek vordert, gebruiken we WoodWing echter als bewijs om de klant ervan te overtuigen dat we de moeite waard zijn om mee te praten. Terugkomend op een eerder punt over het stroomlijnen van tools, laten we zien dat WoodWing de belangrijkste interface kan zijn om in te werken, en het is zeer waardevol bij het automatiseren van processen en het beheren van workflows. Dat maakt ze erg geïnteresseerd in een samenwerking met ons. Hans Georg: Ook op dat punt helpt het voor ons om makers van content te laten zien dat WoodWing het belangrijkste hulpmiddel is dat ze dagelijks zullen gebruiken en om aan te tonen dat het hun leven gemakkelijker maakt, waardoor ze meer tijd hebben om te besteden aan dingen die productiever en leuker zijn.  

Hoe pak je het orkestreren van content voor je klanten aan?

Thomas: Voor content voor tijdschriften hebben we ontdekt dat we in sommige gevallen te laat een platform hebben aangeboden. We waren te veel gefocust op het mooi maken van content. Echter om effectief te zijn, beginnen we nu met een redactievergadering met het communicatie- of marketingteam, en idealiter ook met enkele van de makers van content of ontwerpers, aangezien de mensen die het product in handen hebben vaak goede ideeën hebben over hoe processen kunnen worden verbeterd. In deze bijeenkomsten proberen we vooral om onder de oppervlakte te graven en domme vragen te stellen over processen, en ze uit te dagen om zo met nieuwe manieren van werken te komen. Vervolgens maken we collecties in WoodWing Assets en delen deze met externe contributors door middel van uploadlinks. Dan is er een soort selectieproces dat  wordt afgehandeld door middel van statussen. We hebben meestal een intern proces met de redactie waar ze artikelen nalezen en suggesties doen over de afbeeldingen, en vervolgens bestanden en items overhandigen aan onze creatieve mensen. Daarna gaat het in productie in WoodWing Studio.

We hebben structuur
aangebracht door

  • Besparing op DTP productiekosten
  • Consistente merkuitstraling
  • Efficiënt proces voor digital publishing
  • Integratie van data en bestanden
  • Lagere proceskosten
  • Multi-channel publicatie
  • Online samenwerken in workflow
  • Verkorte creatie- en productiecycli
  • Versnellen van de time to market

Cases

Brands

Sky en Digital Asset Management

De redactie van Sky is verantwoordelijk voor het beheer en de distributie van alle programmabeelden voor SKY en NOW TV.
De digital asset management oplossing stelt niet alleen teams in de hele organisatie in staat om veel efficiënter en effectiever te werken, het maakt ook het redactieteam vrij, waardoor ze de creatie van nieuwe programmabeelden aanzienlijk kunnen versnellen.

Lees meer..
Content Orchestration

Publisher Impresa in Portugal – Video Testimonial

“Met Woodwing als ons nieuwe publicatiesysteem hebben we de flexibiliteit om de productie van alle huidige en toekomstige titels in print, online en digitaal op een efficiënte en transparante manier af te handelen”

Lees meer..
Content Orchestration

Prelum innoveert productieproces samen met Qonqord

Prelum Uitgevers heeft in samenwerking met system integrator Qonqord het contentplatform PublishOne succesvol geïmplementeerd. Hiermee heeft Prelum haar productieproces zo optimaal en efficiënt mogelijk gestroomlijnd.

Lees meer..

Afspraak maken