Content Orchestration, de sleutel tot succes voor moderne retailers

Digitale marketing content is onmisbaar binnen de retailsector. Mensen willen dagelijks verleid worden met attractieve content, zo herkennen en verbinden zij zich met een merk. Het efficient creëren, beheren en distribueren van content is voor veel retailers een dagelijkse uitdaging. Hier komt content orchestration (orkestratie) om de hoek kijken. Content orchestration cruciale strategie voor retailers om hun content effectief te beheren en te benutten.

Content orchestration is het strategisch en efficiënt managen van alle aspecten van contentcreatie,-beheer en -distributie. Voor retailers betekent dit het synchroniseren van processen voor het delen van marketinguitingen, productinformatie, en klantinteracties over de diverse touch points heen. Dit om samenhangende en boeiende klantbelevingen te bieden. Lees meer over content orchestration in onze ultieme gids voor content orchestration.

 • Versterkt merkidentiteit: Consistente content zorgt ervoor dat de merkboodschap overal hetzelfde is, van online tot in-store ervaringen. Dit versterkt de merkidentiteit en bouwt vertrouwen op bij de consument.
 • Naadloze klantreis: Door uniforme content te leveren, bieden retailers een naadloze ervaring voor klanten, wat leidt tot een hogere klanttevredenheid en loyaliteit.
 • Vermindert verwarring: Consistentie in marketingmateriaal en productinformatie helpt verwarring bij de klant te verminderen, wat cruciaal is in een tijdperk waarin consumenten overspoeld worden met informatie.
 • Optimaliseert bereik: Door content slim te distribueren, kunnen retailers hun bereik maximaliseren en ervoor zorgen dat hun boodschappen de juiste doelgroepen bereiken op het juiste moment.
 • Kostenbesparing: Efficiënte distributie betekent ook kostenbesparing. Retailers kunnen geld besparen door duplicatie van werk te verminderen en door efficiënter gebruik te maken van hun marketingbudget.
 • Time to market: In de snel veranderende retailwereld stelt snelle en effectieve contentdistributie retailers in staat snel in te spelen op markttrends en consumentengedrag.
 • Gepersonaliseerde klantbenadering: Door data te verzamelen en te analyseren, kunnen retailers hun content personaliseren, wat leidt tot een diepere en meer betekenisvolle connectie met hun klanten.
 • Meetbare resultaten: Content orchestration biedt de mogelijkheid om de impact van content op verkoop en klantbetrokkenheid te meten, wat essentieel is voor het continue verbeteren van marketingstrategieën.
 • Betere voorraadbeheer: Met de juiste inzichten kunnen retailers hun voorraad beter beheren, door te begrijpen welke producten populair zijn en hoe marketingcampagnes de vraag beïnvloeden.
 • Cross-functionele samenwerking: Zorg voor een nauwe samenwerking tussen marketing, sales, IT en andere relevante afdelingen. Dit bevordert het delen van informatie en zorgt voor een geïntegreerde aanpak in contentbeheer.
 • Uniforme doelstellingen: Creëer gezamenlijke doelstellingen en KPI’s voor alle afdelingen, zodat iedereen werkt aan dezelfde bedrijfsdoelen en de contentstrategie ondersteunt.
 • Training en ontwikkeling: Investeer in training om ervoor te zorgen dat alle teamleden bekend zijn met de tools en strategieën die worden gebruikt in content orchestration.
 • Selectie van software: Kies software die flexibel, schaalbaar en compatibel is met bestaande systemen. De software moet een gestroomlijnde integratie van contentbeheer, -creatie en -distributie mogelijk maken.
 • Aanpassing aan contentcreatieprocessen: Zorg ervoor dat de software aangepast kan worden aan de unieke processen en behoeften van jouw organisatie. Dit zorgt ervoor dat de workflow natuurlijk aanvoelt en echt waarde toevoegt.
 • Link met strategische doelen: De software en workflow moeten nauw aansluiten bij de strategische doelen van het bedrijf. Dit zorgt voor een naadloze uitvoering van de contentstrategie, wat leidt tot betere klantinteracties en bedrijfsresultaten.
 • Gebruik van analytics: Zet systemen op die data verzamelen en analyseren om inzicht te krijgen in klantgedrag, voorkeuren en reacties op content.
 • Iteratieve verbeteringen: Gebruik deze inzichten om contentstrategieën voortdurend te verbeteren en te verfijnen, waardoor de effectiviteit van marketinginspanningen toeneemt.
 • Responsieve aanpassing: Wees bereid om snel aanpassingen te maken in de contentstrategie op basis van real-time data, om zo in te spelen op veranderende markttrends en klantbehoeften.

Case study: Yamaha Motor Europe

yamaha branded QQ strepen vierkant - admin

De Yamaha-case illustreert een succesvolle implementatie van een contentorkestratieplatform voor Yamaha Motor Europe.

Het platform bestaat uit een DAM systeem dat alle beelden voor zowel de website als voor alle offline communicatie beheerd. Het DAM systeem is volledig geïntegreerd met het PIM (Product Informatie Management systeem) van Yamaha en met het Web CMS. Nieuwe product releases worden vanuit het Pim systeem getriggerd waarbij de beelden automatisch worden gepubliceerd naar de website.

Daarnaast zorgt Publication Organiser ervoor dat de distributeurs en dealers in 27 Europese landen voorzien worden van volledig gelokaliseerd marketingmateriaal zoals brochures, advertenties en banners, 24/7 beschikbaar. De distributeurs en dealers zijn aangesloten op de workflow en het DAM systeem zodat zijn zelf reeds gelokaliseerde marketinguitingen tekstueel aan kunnen passen en specifieke beelden kunnen aanpassen die beter aansluiten bij de lokale beleving.

Qonqord implementeerde een platform gebaseerd op WoodWing software, dat een geïntegreerde beeldbank en workflow voor het plannen, creëren, bewerken en goedkeuren van content. Dit platform werd geïntegreerd met Yamaha’s InRiver PIM-systeem voor meertalig beheer van productcontent. Alle interne en externe deelnemers werken samen in één centrale workflow, waardoor taken efficiënt afgehandeld worden en iedereen inzicht heeft in de status van het werk.

Het resultaat van deze implementatie was een aanzienlijke besparing op operationele kosten, een verkorte time-to-market voor productlanceringen en campagnes, en een gestroomlijnde en efficiëntere contentcreatie- en distributieproces. Dit werd bereikt door volledige integratie van backoffice-systemen, hierdoor efficiëntere digitale publicatieprocessen, kostenbesparingen op drukwerk en DTP-productie, consistentie in merkimago en een hogere ROI van marketingassets. Deze case benadrukt de effectiviteit van onze expertise in het structureren en stroomlijnen van contentprocessen, wat cruciaal is voor moderne marketingstrategieën, vooral in een complex en meertalig landschap zoals dat van Yamaha Motor Europe

Content orchestration is geen luxe, maar een noodzaak voor moderne retailers. Door strategische contentcreatie, -management en -distributie, kunnen retailers een aanzienlijke impact maken op de effectiviteit van hun marketing en bottom line meer verkopen. Ben je klaar om jouw marketing operations naar een hoger niveau te tillen? Ontdek hoe content orchestration jouw retailbedrijf kan transformeren.

Share:

Blog

Optimaliseer je Contentcreatieprocessen met Adobe InDesign Server, EasyCatalog en WoodWing Assets

Als je op zoek bent naar manieren om je contentcreatieprocessen te optimaliseren, dan is Adobe InDesign Server een game-changer.

Lees meer..
Blog

Optimaliseer jouw retail en publish operaties voor het feestdagen seizoen in Q4 door middel van content orchestration

Optimaliseer jouw retail en/of publish operatie met content orchestration.

Lees meer..
Blog

Hoe RTL Nieuws WoodWing Assets DAM gebruikt voor beeldbeheer bij televisieuitzendingen

RTL Nieuws is een van de toonaangevende nieuwsorganisaties in Nederland, geroemd om zijn veelzijdige verslaggeving en diepgaande analyses. Een belangrijk …

Lees meer..

Afspraak maken