Content Orchestration voor retailers en groothandels

Qonqord heeft de weg naar efficiënte contentcreatie uitgestippeld voor retailers, supermarkten en groothandels. Het proces is inmiddels uitgekristalliseerd in het softwareplatform Publication Organiser, platform for content orchestration. Organisaties als Yamaha Motor Europe, Koopman International, Next Retail, Albelli, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Dekamarkt, Picknick en NCOI Opleidingen zetten het platform in.

Publication Organiser maakt het orkestreren van content mogelijk. Het cloudplatform stelt organisaties in staat om hun medewerkers efficiënt digitaal samen te laten werken aan content. Zoals muzikanten met hun instrumenten in een orkest tot een harmonieuze compositie komen, zo hebben medewerkers dankzij PO hun eigen tools voor een samenhangende marketingcampagne. Het team vormt zo een orkest, met de marketeer als dirigent die met zorg het geheel bewaakt.

Qonqord Content Orchestration Infographic - admin

Alle content die je nodig hebt voor het maken van stories, verzamel en beheer je voortaan op één plek. Dus niet meer verspreid over verschillende teams, werkplekken, servers en databases. Alle bestanden worden binnen het platform mediumneutraal beheerd en in plaats van via mail of WeTransfer met een link gedeeld met de betrokken teams. Iedereen werkt in deze omgeving en benut hetzelfde digitale materiaal. Teams werken samen, in plaats van langs elkaar heen.” Content uit backoffice systemen zoals productbeschrijvingen, wordt via API-koppelingen automatisch binnengehaald en kan met behulp van de software verder worden verrijkt en klaargemaakt worden voor publicatie.

Dat betekent dat de content zo gestructureerd is dat deze eenvoudig naar alle kanalen kan worden gepubliceerd. Het is, kortom, een recept voor een verbeterde samenwerking voor content-teams, verkorte doorlooptijden, versnelde time to market en betere stories voor alle mediakanalen.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? We beschrijven een aantal cases.

NCOI Opleidingen

Efficiënt content maken en hergebruiken voor on- en en offline én zo’n twintig brands die NCOI Opleidingen onder haar hoede heeft. Dat is wat PO mogelijk maakt. In aanvulling op omnichannel publiceren heeft NCOI Groep nu de mogelijkheid al haar trainingen te cross-sellen. Dat wil zeggen: alle merken, van Schoevers tot aan Luzac, kunnen makkelijk het volledige trainingsportfolio verkopen doordat content beschikbaar is.

Wat betreft het contentproces: de informatie uit alle bronsystemen, zoals PIM, ERP en CRM, is beschikbaar om te verwerken tot stories en ze mediumneutraal te publiceren. Versnippering van informatie, met eindeloos speuren naar relevante content als gevolg, is dus verleden tijd. Met PO lukt dit dankzij het samenwerken in verschillende teams in een gestructureerde workflow. Daarmee wordt verkokering doorbroken en is het proces van contentcreatie gestroomlijnd. Mensen werken op één platform aan een multichannel-campagne. Zo zijn alle online kanalen én print direct getackeld.

Yamaha Motor Europe

Het Europese hoofdkantoor van Yamaha bedient met Publication Organiser 24/7 distributeurs en dealers in 26 Europese landen met marketingmaterialen die specifiek per land zijn afgestemd. Dankzij het platform blijft de samenwerking tussen onderlinge vestigingen dus staan als een huis.

Daarnaast wordt alle visuele content beheerd in het geïntegreerde DAM-systeem dat al het digitale materiaal bevat. Dat materiaal is zo niet alleen direct voorhanden, Yamaha zet het ook nog eens in een handomdraai om naar content voor op de website en de pressroom.

Door het inzetten van het platform heeft Yamaha enorm kunnen besparen op de operationele kosten, waaronder DTP, en is de time to market van product releases en campagnes drastisch verkort. Die lanceringen worden bovendien op meerdere kanalen gepubliceerd mét behoud van consistentie in de merkuitstraling.

Hoogvliet Supermarkten

Hoogvliet Supermarkten zet Paginator, onderdeel van Publication Organiser, in voor het plannen en automatisch opmaken van de wekelijkse huis-aan-huis-folders. Ook het maken van het POS-materiaal is verregaand geautomatiseerd. Zonder tussenkomst van de DTP-afdeling kan Hoogvliet op het platform zelf pagina’s plannen voor de layout van de folder.

Ook biedt het platform een DAM-systeem waarin alle beelden staan opgeslagen en automatisch hun weg vinden naar de folder, POS en de website. Op deze manier biedt Publication Organiser Hoogvliet veel flexibiliteit: de organisatie is nu minder afhankelijk van een extern marketingbureau.

Anneke van Kempen, marketingmanager bij Hoogvliet Supermakten, verwoordt de kracht van het platform zo: “Dankzij Publication Organiser kunnen we bijzonder efficiënt samenwerken met XXS, zonder dat dit ten koste gaat van de creativiteit. Daardoor kunnen wij ons volledig richten op de effectiviteit van onze weekcampagnes.”

De rol van Qonqord

Het implementeren van een softwareoplossing is natuurlijk nooit een doel op zich. De consultants van Qonqord leggen eerst alle knelpunten in een contentproces binnen een organisatie bloot. Met behulp van opgedane kennis en ervaring is er snel zicht op blinde vlekken die interne medewerkers niet altijd signaleren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat vormgevers uit routine fotobijschriften bewerken, terwijl tekstschrijvers er meer fouten uit halen. Of dat embargo’s op content handmatig worden beheerd, terwijl je dit kunt automatiseren.

Sommige bedrijven benutten het platform inmiddels volledig, andere organisaties zijn – met Publication Organiser als fundament – in staat een stip op de horizon te zetten. Deze laatstgenoemde groep gebruikt het platform bijvoorbeeld nu al om digitale assets, zoals tekst en beeld, te managen. Om vervolgens in de toekomst makkelijk de stap te maken naar een gestroomlijnde workflow voor verbeterde samenwerking tussen contentmakers binnen en buiten de organisatie. Het bewandelen van zo’n pad – dat Qonqord volledig begeleidt – lukt dankzij de combinatie van aspecten die Publication Organiser in zich verenigt: assets managen, samenwerken én automatisering van de opmaak voor alle mediakanalen.

Qonqord verzorgt workshops om inzicht te geven in huidige contentprocessen, regelt de implementatie en verzorgt maatwerktrainingen over het werken met PO. Ook is de helpdesk bereikbaar voor ondersteuning. Met deze werkwijze tillen we samen met de klant content orchestration naar een hoger plan.

Wil je meer weten over Publication Organiser? Download de whitepaper.

Qonqord Publication organiser - admin

Share:

Blog

Versnel je content supply chain: van WoodWing Assets tot online publicatie

Als gevolg van de digitale transformatie is de snelheid waarmee content wordt gecreëerd en gepubliceerd cruciaal. Voor fotografen, beeldbewerkers en …

Lees meer..
Blog

De strategische, financiële en operationele voordelen van content orchestration

Executive Briefing

Lees meer..
Blog

De Rol van DAM Consultants bij Qonqord: Optimaliseer je contentcreatieprocessen doormiddel van DAM & Workflow

Inleiding In de huidige digitale wereld is het slim creëren, publiceren en beheren van attractive visuele content belangrijker dan ooit. …

Lees meer..

Afspraak maken