De belangrijkste financiële en operationele voordelen van de integratie van PIM met DAM: kosten verlaging en risicobeperking door PIM-DAM-integratie

EXECUTIVE BRIEFING

In een notendop:

In een steeds competitieve markt – die wordt gekenmerkt door omnichannel-vraag en afnemende klantloyaliteit – biedt een goed presterende toeleveringsketen voor content retailers een aanzienlijk concurrentievoordeel. Merken die gebruikmaken van PIM-DAM-integratie om marketingworkflows te stroomlijnen, behalen operationele efficiëntie die zich vertaalt in financiële – en commerciële – voordelen.

Wat is PIM?
PIM is het Product Informatie Management systeem. Het is de enige bron van waarheid voor al je productinformatie, zoals prijzen, beschrijvingen en promotieteksten. Het kan data rechtstreeks importeren van leveranciers of van andere interne softwareoplossingen zoals je ERP.

Wat is DAM?
DAM is het Digital Asset Management systeem. Het is de enige centrale opslagplaats voor al je product assets- zoals foto’s, video, 360-graden spinners, illustraties voor digitale en gedrukte marketingmiddelen, leverancierslogo’s en meer. DAM maakt het makkelijker om digitale assets te ontsluiten, veilig te delen en te distribueren naar digitale platforms.

PIM-DAM-integratie
PIM-DAM-integratie is heel gebruikelijk in de detailhandel, e-commerce en CPG-bedrijven. Hiermee kunnen productdata en digitale assets worden gesynchroniseerd. Dit betekent dat als informatie in het ene systeem wordt geupdated, deze in het andere ook wordt bijgewerkt. Iedereen die toegang heeft tot producten – via beide systemen – krijgt dezelfde up-to-date, consistente informatie te zien. Binnen de toeleveringsketen van marketing en digitale content levert dit verschillende operationele en financiële voordelen op

VOORDELEN :

Omnichannel-kansen – Procesefficiëntie creëert de capaciteit om meer content voor meer verschillende kanalen te maken, waarbij de post-pandemische omnichannel-kans wordt gegrepen.

Workflowautomatisering – Integratie van PIM met DAM stimuleert geautomatiseerde processen die aanzienlijke tijdbesparingen opleveren, waardoor kansen worden gecreëerd voor meer strategische activiteiten.

Minder risico’s – PIM-DAM-integratie vermindert handmatige processen en het bijbehorende risico op menselijke fouten, waardoor juridische risico’s voor je merk tot een minimum worden beperkt.

Processchaalbaarheid – Geautomatiseerde processen kunnen worden geschaald, zodat je bedrijf kan groeien zonder het personeelsbestand en de overheadkosten te vergroten.

Snellere time-to-market – PIM-DAM-integratie vormt de basis voor een efficiëntere toleveringsketen voor content, wat een snellere time-to-market en concurrentievoordeel oplevert.

Verbeterde kostenefficiëntie – Automatisering en digitalisering stellen retailers in staat met minder mensen het zelfde te produceren, zonder het serviceniveau te verlagen, of om het de zelfde mensen meer marketing te doen.

rsz pim dam - admin

De marktkans

Merkervaring is de sleutel tot concurrentievoordeel – Volgens Shopify’s Future of Ecommerce in 2022 rapport zijn toegenomen concurrentie en hoge kosten voor klantenwerving de belangrijkste uitdagingen voor e-commercemerken. Het is voor deze merken moeilijker dan ooit om de ruis online te doorbreken. Retailers die zich richten op het bouwen van een uitzonderlijke merkervaring zullen klanten winnen – en behouden – in een veeleisende en wispelturige markt.

First party data verzameling en personalisatie – Terwijl Google werkt aan het verwijderen van cookies van derden, zullen marketeers in toenemende mate vertrouwen op gegevensverzameling door de vertrouwde partijen – het creëren van content waarvoor klanten graag hun contactgegevens willen uitwisselen. Personalisatie en samengestelde content vormen een kans. Maar om aan deze aanvullende eisen te voldoen, is een gestroomlijnde toeleveringsketen voor content nodig.

De omnichannel-kans – Onderzoek toont aan dat consumenten vertrouwen op 20 of meer kanalen in hun interacties met merken, en dergelijke shoppers besteden tot drie keer meer dan degenen die op één kanaal vertrouwen. Retailers met een sterke omnichannel-aanwezigheid ervaren een stijgende verkoop en een sterk concurrentievoordeel door de winkelervaring van de klant te verbeteren. Dit betekent de noodzaak voor het creëren van consistente inhoud via meer kanalen.


Uitdagingen in de content supply chain

De ‘content supply chain’ beschrijft alle mensen, processen en technologie die betrokken zijn bij het creëren van marketingcontent voor digitale en traditionele platforms. Het is een complex ecosysteem dat alle creatieve ideeën, redactionele, ontwerp-, goedkeurings- en publicatieprocessen omvat. Het kan meerdere afdelingen, interne collega’s en externe medewerkers omvatten – van productleveranciers tot fotografen, videografen en copywriters.

what is dam as a team 1 - admin

Tenzij goed beheerd, kan deze complexiteit een grote operationele uitdaging worden. Slecht beheerde processen, geïsoleerde teams en systemen en het niet centraliseren van digitale activa en productinformatie kunnen leiden tot een lagere productiviteit en een langzamere time-to-market. Bijvoorbeeld door:

  • Gemiste kansen om te automatiseren – als u ongeschikte systemen gebruikt, loopt u het risico de kans te missen om belangrijke inhoudsprocessen te automatiseren, zoals het automatisch aanmaken van catalogi en het vullen van e-commercesites
  • Verloren of onbekende digitale assets – systemen in silo’s kunnen ertoe leiden dat teams digitale assets repliceren of recreëren – zoals fotografie of illustraties – wat een aanzienlijke tijd- en kosten penalty oplevert
  • Dubbele data-invoer – het invoeren van data in meerdere ongelijksoortige systemen kost tijd en verhoogt het risico op inconsistentie en menselijke fouten
  • Werk-over-werkAsana’s Anatomy of Work-onderzoek ontdekte dat het zoeken naar informatie, schakelen tussen apps, communiceren over werk en het najagen van statusupdates) maar liefst 58% van de dag in beslag neemt en een ‘aanhoudende bedreiging’ is

Het implementeren – en integreren van PIM met DAM – kan deze risico’s uitbannen en een aanzienlijk concurrentievoordeel opleveren.

Voordelen van PIM-DAM-integratie

Workflow-automatisering – Geïntegreerde software stuurt geautomatiseerde processen aan die de inefficiënties verminderen die gepaard gaan met handmatige werkprocessen. PIM-DAM-integratie maakt bijvoorbeeld InDesign-automatisering mogelijk, waardoor retailers de hoeveelheid tijd die nodig is om gedrukte materialen in de winkel te maken, kunnen verkorten. Dit kan uw ontwerpkosten aanzienlijk verlagen als u een extern ontwerpbureau inschakelt. Of – als u een interne ontwerper gebruikt – kunnen ze opnieuw worden toegewezen om inhoud te maken voor het snelgroeiende aantal digitale kanalen dat ze moeten bedienen.

Lagere personeelskosten – Door de productiviteit van het personeel te verhogen – door automatisering en meer gestroomlijnde workflows – kan het personeel meer gedaan krijgen tijdens werkuren. Dit betekent dat u hetzelfde werk kunt doen met minder middelen, of bestaande middelen kunt gebruiken om meer werk te produceren. Gestandaardiseerde workflows ondersteunen ook resource-optimalisatie door medewerkers in staat te stellen gemakkelijk tussen teams en taken te schakelen als ze de capaciteit hebben, waardoor de kosten van inactieve resource worden verlaagd.

Hogere kostenefficiëntie – PIM-DAM-integratie is kostenefficiënter omdat het efficiëntere en productievere workflows creëert. U elimineert laagwaardige processen die eenvoudig te automatiseren zijn, waardoor u bespaart op personeelskosten die voorheen met dat werk gemoeid waren. U elimineert ook de verspilling die gepaard gaat met dubbele inspanningen die worden veroorzaakt door teams in silo’s die hun middelen niet effectief bundelen.

Meer tijd voor taken met toegevoegde waarde – Door onnodige handmatige processen uit te bannen en de productiviteit te verhogen, ontstaat er meer tijd voor taken met toegevoegde waarde die uw bedrijf een concurrentievoordeel opleveren. In de toeleveringsketen van retailcontent kan dit betekenen dat er meer tijd is voor creativiteit en strategie die de basis vormen voor uw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van originele creatieve concepten voor campagnes die zorgen voor naamsbekendheid, engagement en loyaliteit.

Meer schaalbare processen – Efficiënte cloudgebaseerde content workflows zorgen ervoor dat u uw contentteam kunt samenstellen op basis van talent overal ter wereld. Consistente workflows – ondersteund door overal toegankelijke technologie – maken uw content supply chain schaalbaarder en reageren beter op kansen. U kunt ook profiteren van meer kostenefficiënte leveranciers van over de hele wereld.

Snellere time-to-market – E-commercemarketeers weten dat de eerste die op de markt komt, vaak het grootste marktaandeel krijgt voor nieuwe producten. Een efficiënte PIM-DAM-integratie kan het maken, goedkeuren en publiceren van inhoud van dagen tot uren terugbrengen, wat een snellere time-to-market betekent en u wint het concurrentievoordeel.

Shopperervaring – PIM-DAM-integratie zorgt voor een betere shopervaring door te voldoen aan hun verwachting van een naadloze omnichannel-ervaring, waarbij ze tussen website, app en sociale media kunnen springen en precies hetzelfde zien. PIM-DAM-integratie voorziet uw creatievelingen van vrijwel onmiddellijke toegang tot in-sync productinformatie, digitale middelen en de nieuwste campagne-illustraties om consistentie in elk kanaal te creëren.

Minder risico – Het opnieuw invoeren van informatie in meerdere systemen is een enorm risico voor retailers die duizenden producten beheren, waar informatie snel kan veranderen. Met meerdere gegevensopslagsystemen – zoals een losgekoppelde PIM en DAM – kan dit leiden tot niet-overeenkomende informatie in marketingmateriaal, op verpakkingen, enz. Dit kan leiden tot verwarring bij klanten en het verlaten van de winkelwagen wanneer afbeeldingen of prijzen niet overeenkomen. Of, in het geval van allergeneninformatie, het kan veel ernstiger gevolgen hebben.


Wat houdt PIM-DAM integratie in?

Om uw bestaande PIM- en DAM-oplossingen te integreren, moet je:

● Scope bepalen van de requirements van de integratie

● Haalbaarheid en integratiemethoden bepalen

● Datamodel in kaart brengen en opschonen, klaar voor integratie

● Opzetten en inbedden van nieuwe processen

Voor een eenvoudige integratie kan dit proces intern worden beheerd met een projectmanager, bedrijfsanalist en DevOps-engineer. Voor complexere integraties is het raadzaam een ervaren softwarepartner in te schakelen om het proces voor jou te beheren.


Volgende stappen

Qonqord heeft meer dan 20 jaar ervaring met het helpen van retailers bij het automatiseren van processen en het bereiken van efficiëntie door middel van PIM-DAM-integratie.

Infographic Roadmap ENG - admin

Om uw unieke gebruiksscenario met een van onze ervaren consultants te bespreken, neem dan contact met ons op.

mock up whitepaper pim dam - admin
Download de ultieme gids voor PIM-DAM-integratie

Over Qonqord:

Het orkestreren van de processen rondom contentcreatie en publiceren wordt een steeds grotere uitdaging voor (corporate) uitgevers en merken. Dit wordt veroorzaakt door de enorm groeiende behoefte aan visuele content, het uiteindelijk dagelijks inzetten hiervan op alle relevante mediakanalen en de toenemende complexiteit van deze processen. 

Lenigheid en snelheid van creatie zijn een ultieme randvoorwaarde in de snelheid van soms dagelijkse campagnes. Medewerkers van Qonqord zijn bevlogen en gaan graag de uitdaging aan om klanten te helpen met het versnellen van de creatie- en publicatieprocessen.

Dit doen we door alle facetten van content – van asset management, productdata management tot geautomatiseerde opmaak – te analyseren en uiteindelijke te orkestreren tot één samenhangend en gebalanceerd proces.

Share:

Blog

Nieuw aan boord bij Qonqord

Deze zomer is Grzegorz (Greg) Affek ons support team komen versterken Mijn naam is Grzegorz (Greg) AffekIk ben 39 jaar, getrouwd …

Lees meer..
Blog

Wie kan me helpen met content orchestration?

Vijf experts die je nodig hebt voor een geslaagde digitale transformatie  Content orchestration is een complex proces waar je deskundige …

Lees meer..
Blog

Hoe RTL Nieuws WoodWing Assets DAM gebruikt voor beeldbeheer bij televisieuitzendingen

RTL Nieuws is een van de toonaangevende nieuwsorganisaties in Nederland, geroemd om zijn veelzijdige verslaggeving en diepgaande analyses. Een belangrijk …

Lees meer..

Afspraak maken