De belangrijkste financiële en operationele voordelen van de integratie van PIM met DAM

Wil je meer efficiëntie realiseren in je content supply chain door PIM en DAM te integreren? Op zoek naar een pleidooi voor PIM-DAM-integratie in jouw retail- of CPG-organisatie? Wij staan 100% achter je!

De juiste PIM + DAM-workflow-integratie kan de productiviteit verhogen en kosten besparen. Dit zijn de belangrijkste financiële en operationele voordelen van de integratie van een Product Information Management-platform met Digital Asset Management-platform. Je kunt dus beginnen met het bouwen van een businesscase en de vereiste buy-in van het management voorbereiden.

Operationele voordelen van PIM-DAM-integratie

Operationeel gezien zal een succesvolle PIM DAM-integratie de workflows voor contentcreatie- en distributie stroomlijnen en elke week een aanzienlijke tijdsbesparing opleveren.

Dit helpt retail- en CPG-merken om meer efficiëntie te realiseren in een zeer competitieve markt.

Workflow automatisering

Dit is het grootste voordeel van PIM-DAM-integratie. Geïntegreerde software stuurt geautomatiseerde processen aan die de inefficiënties verminderen die gepaard gaan met handmatige repeterende processen.

Een voorbeeld dat we vaak zien, is het maken van een shop catalogus. PIM-DAM-integratie maakt InDesign-automatisering mogelijk, waardoor retailers de hoeveelheid tijd die nodig is om in-store marketingmateriaal te creëren, drastisch kunnen verkorten.

Met de juiste configuratie kunt je een sjabloon maken dat de laatste productinformatie uit je PIM-platform en digitale assets uit je DAM platform haalt, zodat je eenvoudig en snel automatisch een catalogus kunt maken. Met deze output hoeft een ontwerper het artwork alleen maar te verfijnen voordat het naar de drukker wordt verzonden. Iets dat nu maar uren hoeft te kosten in plaats van dagen die nodig zijn om alles helemaal opnieuw vorm te geven en te redigeren.

Wanneer je werkt met een extern ontwerpbureau, kan dit de ontwerpkosten aanzienlijk verlagen. Of als je een interne ontwerper inzet, betekent dit dat zij de vrijgekomen  tijd kunnen gebruiken voor andere projecten – meer creatieve content creëren zonder extra personeelskosten.

Ontdek vijf manieren om het beheer van de content supply chain in de retail gemakkelijker te maken.

Qonqord digitalassetmanagement PIM DAM Overlap 2 - admin

Meer tijd voor taken met toegevoegde waarde

Zodra je de onnodige handmatige processen hebt uitgebannen en de productiviteit hebt verhoogd – zonder extra personeelskosten – heb je meer tijd voor taken met toegevoegde waarde. Dat betekent het soort taken dat jouw bedrijf concurrentievoordeel oplevert.

In de toeleveringsketen van retail content kan dit betekenen dat er meer tijd is voor creativiteit en strategie die de basis vormen voor het succes van jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het bedenken van originele creatieve concepten voor campagnes die zorgen voor naamsbekendheid, engagement en loyaliteit.

Dit verscherpt niet alleen jouw concurrentievoordeel op de markt, het motiveert en daagt je personeel ook meer uit – wat uiteindelijk betekent dat je medewerkers hier blijer van worden, in staat zijn om hun werk beter te doen. Gezien de hoge kosten van personeelsverloop – om nog maar te zwijgen van de verstoring die dit veroorzaakt – is dit een belangrijk voordeel.

Lees meer over post-pandemische uitdagingen die NU het juiste moment voor de reatail om prioriteit te geven aan PIM-DAM-integratie.

Meer schaalbare processen

Efficiënte cloudgebaseerde contentworkflows zorgen ervoor dat jouw droomcontentteam kunt samenstellen op basis van talenten overal ter wereld. En ze kunnen net zo creatief en productief zijn thuis, op kantoor of waar dan ook waar inspiratie toeslaat!

Consistente workflows – ondersteund door overal toegankelijke technologie – maken je content supply chain schaalbaarder en je kunt sneller en beter reageren op kansen. Je kunt ook profiteren van meer kostenefficiënte leveranciers over de hele wereld.

Naadloze workflows helpen ook bij een andere bedreiging voor de productiviteit: het wisselen van context. Manueel werken met niet-verbonden systemen verstoort de focus van de werknemer en ondermijnt hun concentratie. Door platformen te integreren zijn mensen langer ‘in the zone’ en verliezen ze minder tijd door tussen systemen te switchen.

Snellere time to market

E-commercemarketeers weten dat diegene die het eerste producten of diensten op de markt brengt, vaak het grootste marktaandeel krijgt. Een efficiënte PIM-DAM-integratie kan het maken, goedkeuren en publiceren van content van dagen tot uren verkleinen. Dit betekent dat je sneller op de markt bent en dat je het concurrentievoordeel kunt uitnutten.

Niet alleen dat, maar je geeft je klanten een betere ervaring door te voldoen aan – en hopelijk te overtreffen – hun verwachting van een naadloze omnichannel-ervaring – waarbij ze tussen website, app en sociale media kunnen switchen en precies dezelfde ervaring beleven. PIM-DAM-integratie maakt dit gemakkelijker dan ooit door je creatieven toegang te geven tot in-sync productinformatie, digitale middelen en de nieuwste campagne-illustraties en beelden.

Risicobeperking

PIM-DAM-integratie vermindert ook het risico op menselijke fouten door het meermaals opnieuw invoeren van informatie in meerdere systemen. Dit is een enorm risico voor retailers die duizenden – of honderdduizenden – producten beheren, waar informatie snel kan veranderen. Met meerdere gegevensopslagsystemen – zoals een niet gekoppelde PIM en DAM – kan dit leiden tot niet up to date informatie die in marketingmateriaal terechtkomt.

Dit kan leiden tot verwarring en irritatie bij klanten en tot het verlaten van de winkelwagen als afbeeldingen of prijzen niet kloppen. Of in het geval van allergeneninformatie kan het veel ernstiger gevolgen hebben.

Met PIM-DAM-integratie worden productgegevens slechts één keer opgenomen – of handmatig ingevoerd – in het Product Informatie Management-systeem. En die gegevens zijn gesynchroniseerd met de gegevens in het Digital Asset Management-systeem.

Dit betekent minder handmatige gegevensinvoer en bijbehorend risico. Meer consistentie in jouw marketingmateriaal en contactpunten, aangezien alle creatievelingen toegang hebben tot dezelfde enkele bron van up-to-date gegevens.

Ontmoedigd door het vooruitzicht om PIM te integreren met DAM? Laat dat niet gebeuren!

Leer hoe je je kunt voorbereiden op PIM + DAM-integratie

Financiële voordelen van PIM DAM-integratie

De hierboven beschreven operationele voordelen zullen uw bedrijfsresultaten een boost geven. Maar er zijn meer expliciete en voor de hand liggende kosten-baten van PIM-DAM-integratie die het vermelden waard zijn…

Hogere kostenefficiëntie

PIM-DAM-integratie is kostenefficiënter omdat het efficiëntere en productievere workflows creëert. U elimineert laagwaardige processen die eenvoudig kunnen worden geautomatiseerd en voltooid door robotprocessen, machine learning en AI, waardoor u bespaart op personeelskosten die voorheen met dat werk gepaard gingen. Zoals we in het bovenstaande voorbeeld van catalogusautomatisering zagen, kan die tijdwinst aanzienlijk zijn. Bedrijven zoals Yamaha, Quantore en Monier hebben in specifieke gevallen besparingen tot wel 75% weten te realiseren op de opmnaak van catalogi en brochures.

U roeit ook de verspilling uit die gepaard gaat met dubbele inspanningen. Dit wordt veroorzaakt wanneer teams in silo’s werken en hun middelen niet effectief bundelen. PIM-DAM-integratie helpt teams samen te werken door een gecentraliseerde enkele waarheidsbron te bieden voor zowel productinformatie als digitale activa zoals illustraties.

Lagere personeelskosten

Door de productiviteit van het personeel te verhogen – door middel van automatisering en meer gestroomlijnde workflows – kan het personeel meer gedaan krijgen tijdens de werkuren. Dit betekent dat u hetzelfde werk kunt doen met minder middelen, of bestaande middelen kunt gebruiken om meer werk te produceren.

Optimalisatie van resources is een belangrijk aspect van kosteneffectieve bedrijven. Een andere manier waarop PIM-DAM-integratie dit ondersteunt, is door silo’s te elimineren en gestandaardiseerde workflows te creëren, wat betekent dat wanneer personeel niet volledig wordt gebruikt in het ene team, het gemakkelijk kan worden verplaatst naar een ander team.

Maar dat is niet het enige voordeel. Uit een onderzoek van Cornell University for Qatalog bleek dat 56% van de respondenten het moeilijk vindt om informatie over meerdere applicaties te volgen en – op een normale werkdag – verspilt een persoon 59 minuten aan het zoeken naar informatie over verschillende systemen. Als elk teamlid gewoon een extra uur per dag had voor projecten die de naald voor uw bedrijf verplaatsen – in plaats van te zoeken naar ontbrekende digitale activa of kruisverwijzingen naar productgegevens – hoeveel sneller zou u dan op de markt komen, die verkoop binnenhalen en uw inkomsten?

We hopen dat dit artikel heeft geholpen bij het identificeren van de belangrijkste operationele en financiële voordelen van de integratie van PIM met DAM.

Als u echt de volgende stap wilt zetten en uw managementteam de kans wilt geven, download dan onze Executive Briefing over de financiële voordelen van PIM-DAM-integratie.Als je meer wilt weten over het proces, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek met een van onze tech experts.

mock up whitepaper pim dam - admin
Download de ultieme gids voor PIM-DAM-integratie

Share:

Blog

Kosten besparen met AI-beeldbewerking 

Automatische beeldcorrectie, vrijstaand maken, uitsnedes maken en automatisch trefwoorden aanmaken voor hergebruik op meerdere kanalen met AI!

Lees meer..
Blog

De digitale transformatie van kranten- en tijdschriftenmarkt

De Noodzaak van Content Orkestratie. Navigeren door digitale transformatie in media: waarom slimme content creatie cruciaal is In het digitale …

Lees meer..
Blog

Waarom merken en uitgevers steeds meer op elkaar gaan lijken

Merken en uitgevers lijken steeds meer op elkaar in hun marketingstrategieën. Dit komt doordat zowel merken als uitgevers zich realiseren …

Lees meer..

Afspraak maken