Hoe Altavia Unite Rabobank heeft geholpen met het orkestreren van haar contentcreatieprocessen

Altavia Unite maakt deel uit van de Altavia Group, een onafhankelijke internationale groep die gespecialiseerd is in communicatie en contentcreatie, met name voor de retail-, FMCG- en financiële sector.  

De uitdaging

Onlangs heeft het bureau een bestaande relatie met Rabobank, een van de grootste coöperaties van Nederland met bijna twee miljoen leden, opnieuw geactiveerd door de productie van haar ledenblad Rabo & Co op zich te nemen.  Met 3.740 pagina’s, 1.500 lay-outs, 85 edities en 300+ gebruikers die vier nummers per jaar maken, is er sprake van een intensief creatief productieproces. We spraken met Robbert Jan Blekemolen, producteigenaar van klantgerichte IT-tools, en spraken met hem over dit specifieke project, hoe content-orkestratie het bureau helpt concurrerend te blijven en hoe bureaus over technologie moeten nadenken om nieuwe klanten binnen te halen.

altavia robbertjan blekemolen - admin
 Robbert Jan Blekemolen
ROBBERT JAN. KUN JE IETS VERTELLEN OVER JE PROJECT BIJ RABOBANK?

Dit is een bijzonder interessante opdrachtgever vanwege de schaal en complexiteit van het project. Het magazine is een cruciaal touchpoint voor de communicatie met de leden en lokaal relevant zijn is een van de belangrijkste initiatieven van de Rabobank. Er zijn dus drie niveaus van elke kwartaaleditie. Een derde van de content is nationaal, een derde is regionaal en een derde is lokaal voor elk bankfiliaal. In totaal werken ongeveer 300 mensen in WoodWing Studio om de content te creëren. En de oplage bedraagt ​​tussen de 1,2 en 1,5 miljoen exemplaren.  

DAT KLINKT ALSOF ER SPRAKE IS VAN EEN COMPLEXE WORKFLOW!
KUN JE ONS UITLEGGEN HOE JE RABOBANK HEBT GEWONNEN, IN TERMEN VAN WELKE PIJNPUNTEN JE HEBT OPGELOST?

Voordat wij voor Rabo gingen werken, was er een bureau dat het tijdschrift maakte in een traditionele bureaustructuur met minimaal gebruik van automatisering. Dit betrof een groot aantal mensen, met veel meer communicatie, en daardoor waren processen inefficiënt en duur. We werken al meer dan 20 jaar samen met de Rabobank, dus ze vroegen ons of wij ze konden helpen.

altavia magazines - admin
IN SAMENWERKING MET QONQORD HEBBEN WE WOODWING STUDIO AANGEBODEN ALS EEN PLATFORM OM CONTENT TE CREËREN EN METEEN VAN START TE GAAN.

Er was een hoog leerniveau op het werk met een zeer complexe productierun, maar uiteindelijk zeer succesvol. Met hun oude manier van werken zou het bijvoorbeeld weken duren om een ​​sjabloon te wijzigen, maar nu kunnen we sjablonen in een kwestie van minuten wijzigen. Er was nog een groot voordeel aan de technologische oplossing en de nieuwe workflow: het betekende dat we veel efficiënter zijn met onze processen, en omdat we meer konden doen met minder, zijn we ook concurrerender.  

We hebben een veel slimmere oplossing, en slimmer zijn betekent dat je concurrerend bent met je tarieven.

HOE KIJKT EEN ORGANISATIE ALS EEN BANK AAN TEGEN DE TECHNOLOGIE DIE JE AANBIEDT? ZIJN ZAKEN ALS UX BELANGRIJKE OVERWEGINGEN VOOR HEN?

De live preview van de bewerkte pagina’s en de configureerbare gebruikersrechten zijn overtuigend. Aangezien banken doorgaans niet veel kennis hebben van technologie voor het maken en publiceren van content, hielp het enorm toen we ze de voordelen konden laten zien. We hebben het platform uitgelegd en ze konden ervaren dat het gebruiksvriendelijk is, een gemakkelijke zoekfunctie heeft, cloudgebaseerd is en gebruikers kunnen inloggen met een persoonlijk wachtwoord en gebruikersnaam, zodat alle wijzigingen individueel worden vastgelegd. Vertrouwen opbouwen door uit te leggen en te demonstreren was nuttig.  

WAT DAT BETREFT, HOE BELANGRIJK VIND JE HET VOOR BUREAUS OM TE INNOVEREN OP HET GEBIED VAN TECHNOLOGIE?

We bevinden ons in een competitieve sector, vooral met de retailkant van ons bedrijf. De prijsmodellen waar we vroeger mee werkten, waarbij we een opslag op de inkoopprijzen toevoegden, zijn niet meer toekomstbestendig. Andere bureaus kampen met hetzelfde probleem. Vroeger konden ze een marge rekenen bovenop de media-inkoop, maar dat werkt niet meer. We moeten dus allemaal slimmere manieren vinden om klanten te helpen. Met deze zeer complexe en grootschalige samenwerking met de Rabobank beheren we dit account met slechts een kleine groep mensen. Dat kan omdat we in staat zijn technologische oplossingen in te passen en de workflows te schalen zodat ze ons helpen slimmer te werken. Het is de enige juiste weg om te volgen.

EN DENK JE DAT HET HELPT OM NIEUWE KLANTEN BINNEN TE HALEN?

Ondanks de Covid-situatie van de afgelopen jaren zijn wij van mening dat deze zaak een changemaker is. Waar de meeste klanten nog gewend zijn om in een meer traditionele workflow te werken, geloven wij dat de kracht van Woodwing Studio.  

LAATSTE VRAAG; HOE GAAT HET VERDER MET DE RELATIE MET DE RABOBANK?

Met Rabo & Co gaat het in het huidige proces heel goed, maar er is nog veel meer efficiencywinst te behalen. Momenteel publiceren ze 85 verschillende pdf’s online, wat veel tijd kost en natuurlijk niet ideaal is voor de lezer. Omdat het een heel belangrijk communicatiekanaal is voor leden, willen ze echt dat de ervaring goed is. We bespreken nu het inzetten van WoodWing met ze om de content op digitale kanalen te gaan publiceren.

We hebben structuur aangebracht door:
  • Consistente merkuitstraling
  • Integratie van data en bestanden
  • Lagere proceskosten
  • Online samenwerken in workflow
  • Stabiele werkprocessen
  • Verkorte creatie- en productiecycli

Share:

case

New Skool Media

New Skool Media is in 2014 opgericht. Na de acquisitie van 19 special interest tijdschriftmerken van Sanoma in 2014 en …

Lees meer..
Adobe InDesign Automation

Hoe Casa haar contentcreatie- en publicatieprocessen heeft geoptimaliseerd

Casa is een winkelketen met decoratieve en huishoudelijke artikelen alsmede huishoudtextiel en tuin- en interieurmeubelen. Ruim 40 jaar ervaring, meer dan 500 winkels …

Lees meer..
Graphit_app_Koninklijkebibliotheek
Content Orchestration

‘Actieve lezers zetten hun tanden al in de app’

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zet in op digitalisering. Een app waarop lezers zestien magazines – van Vrij Nederland …

Lees meer..

Afspraak maken