Hoe kun je PIM en DAM integreren – en wie kan je helpen?

Volgens HubSpot is het integreren van onsamenhangende softwareoplossingen een van de meest voorkomende uitdagingen waarmee bedrijven momenteel worden geconfronteerd. Door je software te integreren, kunt je barrières tussen bedrijfsfuncties doorbreken en processen standaardiseren en automatiseren. Maar wat – en wie – houdt het eigenlijk in?

Als je overweegt je Product Information Management-systeem te integreren met een Digital Asset Management-platform, heb je waarschijnlijk vragen. Welke software-integratietools zijn het beste voor PIM-DAM-integraties? Heb je een DevOps-engineer nodig? En moet je een softwareconsultant inschakelen? Hier zijn enkele zaken om te overwegen …

Hoe integreer je PIM en DAM?

Jouw PIM-DAM integratie opties

Je hebt de financiële en operationele voordelen van PIM-DAM-integratie voor de retail al erkend. En nu vraag je je af hoe je het eigenlijk moet doen…

Er zijn een groeiend aantal tools en platforms beschikbaar om PIM met DAM te integreren. Uw keuze hangt af van een aantal factoren, waaronder welke PIM- en DAM-systemen u gebruikt, of ze cloudgebaseerd of on-premise zijn, en of ze intern of door de leverancier worden beheerd.

rsz pim dam - admin

Standaard integraties

Veel cloudgebaseerde softwareoplossingen hebben al ingebouwde integraties, vooral tussen softwareoplossingen die vaak met elkaar geintegreerd worden. Dit zijn plug-and-play-tools die je – vrijwel – kant-en-klaar kunt gebruiken. Praat met je PIM- en DAM-leveranciers om erachter te komen of er al een geschikte integratie is die jij kunt gebruiken.

API’s

Als er nog geen geschikte ingebouwde integratie is, is de volgende stap het verkennen van de API’s van jouw systeem. API staat voor ‘application programming interface’. Het biedt ontwikkelaars een veilige en gestandaardiseerde manier om aangepaste integraties tussen software te creëren. Als jouw PIM- en DAM-systemen een open API hebben, wordt het voor een derde partij gemakkelijker om ze voor je te koppelen.

iPaaS

iPaaS staat voor ‘integratieplatform as a service’. Het is bedoeld om het gemakkelijker te maken om software te integreren door een systeem zonder code te bieden voor het bouwen van op maat gemaakte integraties. Veelzijdig, iPaaS kan on-site en cloudgebaseerde applicaties aan. Dit betekent vaak dat je een PIM-DAM-integratie kunt maken zonder dat je persé een ontwikkelaar nodig hebt om je te helpen – wat sneller kan zijn dan het indienen van een change verzoek en wachten tot een ontwikkelaar beschikbaar is.

Serverless technology

Er zijn enkele complexe gevallen waarin je verder moet kijken dan API’s of iPaaS om je software te integreren. Bijvoorbeeld gevallen met meerdere softwareoplossingen, on-premises oplossingen, of voor use cases met een hoger volume of beveiligingsbehoeften. Hier moet je mogelijk zogenaamde ‘serverloze technologie’ gebruiken, welke een efficiënt platform biedt voor ontwikkelaars om meer technische aangepaste integraties te creëren.

Dat is het belangrijkste nieuws over software-integratietools. Voor een diepere duik, bekijk deze blog van onze partners – WoodWing – over software integratie for DAM.

Wie heb je nodig om PIM en DAM te integreren?

Zoals de bovenstaande informatie suggereert, zijn de mensen die je nodig hebt om uw geplande PIM-DAM-integratie te ondersteunen, afhankelijk van de complexiteit van je project, de aard van je PIM- en DAM-implementatie en de integratietools die voor jou beschikbaar zijn.

Een verbinding tussen twee door de cloud gehoste, door de leverancier beheerde oplossingen, waarbij alleen je PIM en DAM worden geïntegreerd, moet bijvoorbeeld snel te realiseren zijn. Dit kan mogelijk door je softwarepartner voor je worden gedaan, met behulp van integraties die al in de software zijn ingebouwd.

Ondertussen zal een koppeling tussen on-premise softwareoplossingen – waarbij wellicht meer vereist is dan alleen PIM en DAM – complexer zijn. Dit vereist mogelijk een consult van een bedrijfsanalist om te bepalen wat er voor de integratie nodig is en een DevOps-engineer om de integratie te bouwen.

Welke methode je ook kiest, weet dat je je zult meedoen met andere slimme retailers die hebben ingezien dat dit het juiste moment is om van PIM-DAM-integratie een prioriteit te maken – voor efficiëntere processen en een snellere content supply chain.

Heb ik een DevOps voor PIM DAM-integratie nodig?

Een DevOps-engineer is niet altijd nodig om DAM en PIM te integreren in de no- of low-code wereld van vandaag. Ingebouwde integraties en tools zoals iPaaS maken het voor mensen met een gemiddelde technische vaardigheid mogelijk om functionele software-integraties te ontwikkelen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat effectieve software-integratie niet alleen gaat over het technische aspect van het integreren van twee oplossingen. Het gaat er ook om uit te zoeken hoe je integratie problemen binnen jouw huidige processen oplost. Welke gegevens je in kaart moet brengen om dat te laten werken. En meer.

Om dat te bereiken, kunt je nog steeds profiteren van deskundige input van een bedrijfsanalist, jouw IT-team of een externe softwarepartner.

Lees meer over hoe je je kunt voorbereiden op PIM- DAM-integratie – en het kennen van je doelen tot het samenstellen van jouw dream team.

Heb ik een externe consultant nodig voor PIM-DAM integratie?

Als je direct toegang hebt tot relevante interne technische expertise, kun je mogelijk een eenvoudige PIM-DAM-integratie snel in-house voltooien.

Als jouw IT-team echter overbelast is en uw integratie geen prioriteit heeft, kunt u te maken krijgen met frustrerende vertragingen in uw project. In dit geval kan het werken met een externe consultant uw project versnellen.

Een softwarepartner doet het zware werk bij PIM-DAM-integratie. Ze zullen diepgaande technische expertise hebben in beide oplossingen, evenals de beschikbare integratietools. Ze zullen ook de processen begrijpen die u probeert te verbeteren en automatiseren, omdat ze hebben gewerkt met andere bedrijven met vergelijkbare pijnpunten.

Dit betekent dat ze kunnen adviseren – niet alleen over de technische aspecten van PIM-DAM-integratie – maar ook over de mensen- en proceskant. Ze helpen bij het oplossen van de problemen waarmee u wordt geconfronteerd en bieden deskundige begeleiding bij het oplossen van deze uitdagingen door middel van technologie.

Ze kunnen ook adviseren over data mapping en -opschoning. En geef gebruikers training zodra de integratie is voltooid.

Het hebben van de juiste partners betekent dat uw PIM-DAM-integratie soepel verloopt, het risico op projectmislukkingen verkleint en sneller een efficiëntere workflow oplevert.

Infographic Roadmap ENG White - admin

Het Qonqord team heeft meer dan 20 jaar ervaring met het leveren van PIM-DAM-integratie en workflowoptimalisatie voor retailers. Als je wilt weten hoe we je kunnen helpen je content supply chain te stroomlijnen door middel van software-integratie, neem dan contact op voor het plannen van een afspraak.

mock up whitepaper pim dam - admin
Download de ultieme gids voor PIM-DAM-integratie

Share:

Blog

Waarom merken en uitgevers steeds meer op elkaar gaan lijken

Merken en uitgevers lijken steeds meer op elkaar in hun marketingstrategieën. Dit komt doordat zowel merken als uitgevers zich realiseren …

Lees meer..
Blog

De toekomst van content management en content orchestration, van AI en AR tot duurzaamheid

Digitale content evolueert voortdurend. Managers en hun teams bij uitgevers en merken staan voor de dubbele uitdaging om niet alleen …

Lees meer..
Blog

Hoe LINDA. haar redactionele workflow transformeerde met WoodWing Software

Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van een dynamisch medialandschap, heeft LINDA. gekozen voor het redactionele platform van Woodwing. Met deze keuze hebben ze niet alleen de workflow gestroomlijnd maar ook de creatieve processen geoptimaliseerd. De software stelt de content-teams in staat om van A tot Z samen te werken: van planning tot publicatie.

Lees meer..

Afspraak maken