PIM en DAM zijn het meest spannende power duo in de retail. Hier vind je alles wat je moet weten over de voordelen en praktische aspecten van PIM-DAM-integratie. Inclusief wat elke oplossing doet – afzonderlijk en als onderdeel van een geïntegreerde MarTech-stack – voor retail, groothandel en e-commerce.
Wat je rol in retail- of e-commercemarketing ook is, je hebt vast wel eens van PIM en DAM gehoord, zelfs als jouw organisatie de voordelen van beide oplossingen nog niet benut.

Als je deze handleiding leest, ben je waarschijnlijk:
- Een marketeer die wel eens iets heeft horen fluisteren over een betere manier om omnichannel-content te beheren met PIM en DAM
- Een marketing-operations-professional die processen wil stroomlijnen en efficiëntie wil verhogen door middel van PIM en DAM
- Een IT-manager/specialist die advies zoekt over de toepassingen en voordelen van PIM-DAM-integratie
Deze gids helpt je het nut van DAM-PIM-integratie beter te begrijpen, zodat je de voordelen en businesscase met vertrouwen in je organisatie kunt communiceren.
Het uiteindelijke doel is om je te helpen DAM/PIM te introduceren of te integreren in jouw softwarestack, zodat de supply chain voor retailcontent effectiever, productiever en schaalbaarder wordt.
Lees verder of download het handboek als pdf

INTRODUCTIE VAN PIM EN DAM
Welke sectoren hebben PIM- en DAM-integratie nodig?
PIM-DAM-integratie is waardevol in elke sector die grote hoeveelheden productgegevens moet beheren – zoals productprijzen, beschrijvingen, SKU’s – en product assets – zoals productafbeeldingen, logo’s van derden en verpakkingsillustraties.
Dit omvat – maar is niet beperkt tot:
- Detailhandelaren en groothandels
- CPG-fabrikanten
- E-commerce / DTC-sites
- Online marktplaatsen
Hoe ondersteunt PIM-DAM-integratie groei van e-commerce?
In een zeer competitieve online markt moeten e-tailers de aandacht trekken, klanten aan zich binden en merkloyaliteit opbouwen. Dit vereist een sterke visuele identiteit bestaande uit afbeeldingen, video en brand graphics.
Maar met steeds veranderende productlijnen en steeds meer distributiekanalen, worden deze digitale assets steeds moeilijker te beheren.
Door PIM te integreren met DAM wordt het eenvoudiger om enorme hoeveelheden productgegevens en digitale assets te beheren, waardoor ambitieuze merken sneller en efficiënter kunnen werken. Het lost knelpunten op in de content supply chain en automatiseert processen, waardoor content snel, nauwkeurig en consistent wordt uitgeserveerd naar meerdere kanalen.
Dit zorgt voor een snellere time-to-market, lagere kosten en – uiteindelijk – concurrentievoordeel. Een flexibele toeleveringsketen voor content is vooral belangrijk voor organisaties die maximaal willen inspelen op seizoens- en markttrends en als eerste een bepaald product op de markt willen brengen.
Wat is een Product Informatie Management (PIM) systeem?
Een PIM-systeem is verantwoordelijk voor het beheer van productinformatie. Het is een enkele, gecentraliseerde bron van waarheid voor alle productinformatie – van productbeschrijvingen tot prijzen, SKU’s en specificaties.
Het kan worden gebruikt om deze informatie naar een reeks platforms te sturen, zoals e-commerce-sites, externe retailers, apps, catalogi, brochures, CRM, CMS, merkportals en meer.
Het zorgt ervoor dat de productinformatie van retailers consistent is in elk kanaal en vermindert het risico en de handmatige work load die gepaard gaan met het beheer van meerdere gegevensbronnen.
Lees meer over PIM: De sleutel tot een betere klantervaring

Wat is een Digital Asset Management (DAM) systeem?
Een DAM-systeem is verantwoordelijk voor Digital Asset Management. Het biedt een single source of truth voor digitale middelen – zoals afbeeldingen, video’s, logo’s, audio, artwork, illustraties, pdf’s, contracten en meer.
Een DAM-systeem maakt gebruik van metadata en geavanceerde taxonomie om digitale assets gemakkelijker op te slaan, te doorzoeken en te lokaliseren, waardoor de tijd en complexiteit van de creatieve supply chain worden verminderd. Hier zijn enkele van de belangrijkste functionaliteiten die aan DAM zijn gekoppeld.
- Organisatie – alle digitale middelen op één plek opslaan, zodat ze gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen die ze nodig heeft
- Vindbaarheid – waardoor digitale assets gemakkelijker te vinden en te gebruiken zijn door geavanceerd zoeken en (AI-gedreven) tagging
- Deployment – downloaden of ontsluiten van digitale middelen in het exacte bestandsformaat (weergave) voor verschillende media en platforms
- Veilig delen – het wegnemen van risico’s en complexiteit van co-productie door veilige opties voor delen te bieden met interne en externe belanghebbenden
- Toegangscontrole – ervoor zorgen dat alleen mensen met de juiste machtigingen toegang hebben tot digitale assets – bescherming van embargo’s of commercieel gevoelige assets
- Integraties – digitale middelen toegankelijk maken vanuit andere applicaties – en de DAM in staat stellen gegevens te delen en te synchroniseren met andere programma’s
- Beheer van digitale rechten – beheer van toegang tot digitale assets die mogelijk worden beschermd door auteursrecht (of andere gebruiksbeperkingen) om te beschermen tegen ongepast gebruik en juridische risico’s

Ontdek meer over DAM: Wat is Digital Asset Management?
Wat is DAM voor retail?
In de retail- of e-commerce-context – op het meest basale niveau – kan een Digital Asset Management-systeem al je productafbeeldingen, sfeerbeelden, 360-graden productspinners, animaties, video, campagne-illustraties, PDF-product sheets, CAD-tekeningen….. bevatten. We kunnen eindeloos doorgaan.
Deze assets zijn vaak:
- geleverd door een reeks verschillende contributors – van leveranciers zelf tot grafische designers en eventueel klanten
- toegankelijk voor verschillende creatieve teams – van interne vormgevers tot externe bureaus
- gebruikt en gedistribueerd op een groeiend aantal platforms – zoals uw e-commerce-site, app, klantcommunicatie, social media, drukwerk en meer
- bijgesneden en aangepast voor verschillende toepassingen – bijvoorbeeld hero afbeeldingen, miniaturen, uitsnedes enz.
Zoals je kunt zien, begint dit een complex web te schetsen van interacties tussen mensen, platforms en digitale middelen. Zonder passend overzicht en beheer van deze assets – en bijbehorende processen – kan jouw content supply chain in chaos ontaarden. En dat kan jouw organisatie tijd, geld en concurrentievoordeel kosten.
Natuurlijk zijn er verschillende soorten DAM systemen en niveaus van verfijning in de manier waarop ze kunnen worden ingezet. Er zijn meer geavanceerde toepassingen op het snijvlak van DAM in de reatail en groothandel – inclusief klantenservice, juridische regelgeving en content orchestration.
Wil je meer weten? Download onze whitepaper over de business case voor DAM in de retail

Hoe werken PIM en DAM samen?
PIM en DAM zijn het droomteam voor retailmarketing. Ze werken hand in hand om ervoor te zorgen dat productinformatie en digitale assets altijd perfect synchroon lopen. Als je denkt dat dit klinkt als een onbeduidend voordeel (een nice-to-have in plaats van een must-have), laat ons je dan uit de brand helpen.
Het synchroniseren van productinformatie en digitale assets levert retailers operationele en financiële voordelen op door:
- het automatisch koppelen van productinformatie en afbeeldingen – en het bijwerken van de informatie wanneer deze verandert bij de één of de ander – zodat ze altijd up-to-date en nauwkeurig bent (denk bij verpakkingsontwerp bijvoorbeeld aan allergie-informatie.
- zorgen voor consistentie op alle kanalen en platforms – dus er is geen risico dat verschillende prijzen, foto’s of productbeschrijvingen het vertrouwen van de klant ondermijnen
- conversie verbeteren door middel van media-rijke omnichannel-ervaringen – zonder je resources onnodig te belasten
- automatisering mogelijk maken, zoals het automatisch inlopen van catalogus- templates, automatische distributie van afbeeldingen naar websites op basis van status of het automatisch goedkeuren van afbeeldingen die door leveranciers zijn geüpload naar de e- commerce site
- het reduceren van dubbele inspanningen en handmatige interventies – zoals het opnieuw invoeren van productinformatie in meerdere databases – wat onnodige kosten en risico op menselijke fouten met zich meebrengt
Hoe het werkt

Het Digital Asset Management-systeem ontvangt bestanden van verschillende interne en externe bronnen – zoals fotografen, videografen, artworkers, ontwerpers, leveranciers.
De PIM ontvangt informatie van bronnen zoals leveranciers en interne databases zoals ERP.
Door integratie synchroniseren de twee systemen hun inhoud voor elk product of SKU, zodat productinformatie en assets met elkaar verbonden zijn en altijd up-to-date zijn.
Vervolgens distribueren ze de gesynchroniseerde content naar al jouw platforms.
Dit kunnen digitale platforms zijn – bijvoorbeeld het rechtstreeks plaatsen van content op je website, e-commerce site, marktplaatsen en apps van derden – en deze beschikbaar maken in ontwerptools voor het maken van traditionele media zoals catalogi, brochures en point-of-sale-materialen (POS).
Adobe InDesign-automatisering is zelfs een van de meer populaire integraties met PIM en DAM. Door alle productinhoud en afbeeldingen in uw PIM en DAM te taggen, kun je het maken van brochures en catalogi automatiseren door publicatiesjablonen automatisch in Adobe InDesign in te vullen. Dit is een echte tijdsbesparing voor overbelaste retailmarketeers, die de tijd en complexiteit van het maken van catalogi sterk kunnen reduceren.

Overeenkomsten en verschillen tussen PIM en DAM
Hoewel PIM en DAM vaak in één adem worden besproken, zijn er niet zoveel overeenkomsten tussen hen. Ja, ze bedienen allebei de retail- en e-commercesector. Ja, ze bieden een gecentraliseerde single-source-of-truth voor productgerelateerde content. Maar het zijn twee fundamenteel verschillende tools.
PIM | DAM | |
Sector | Primair gebruikt in retail, e-commerce, manufacturing | Gebruikt in iedere sector met digital asset / complexe content management behoeften |
Content | Voornamelijk tekst en data, ter ondersteuning van een range van information platforms en behoeften | Rijke digital media die het design process ondersteunen; integratie met Adobe CC (InDesign, Photoshop, Illustrator) |
Digital media processing | Minimale mogelijkheden | Geavanceerde mogelijkheden |
Core purpose | Single source of truth voor het verbeteren van de consistentie, neerhalen van silos, voorkomen van dubbelingen en risico’s | |
Integrations | High level integratie-mogelijkheden – met CMS, CRM, design tools and more. | |
Distributie | Distributie naar multiple platforms |

Bevat een PIM DAM?
Je kunt PIM-systemen vinden met modules voor het beheer van digitale assets. Deze zijn echter veel minder specifiek dan een dedicated Digital Asset Management-systeem.
Met een PIM kunnen bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s aan specifieke producten worden gekoppeld. Een DAM doet echter veel meer, zoals:
- waardevolle metadata toevoegen om ervoor te zorgen dat assets eenvoudig en snel vindbaar zijn voor alle teams in de organisatie
- bij het downloaden automatische conversie van assets naar verschillende bestandstypen mogelijk maken (bijvoorbeeld high-res tiffs voor gedrukt materiaal versus low-res thumbnails voor gebruik in-app
- integratie met Adobe-software en met een CMS, zodat je afbeeldingen kunt zoeken, ontdekken en bewerken vanuit je dagelijks gebruikte en vertrouwde applicaties
- het proces van een audit van nieuwe digitale assets, zodat je altijd met de juiste versie van werkt
De geavanceerde processing power van assets welke wordt geboden door een dedicated DAM-systeem maakt dat je veel beter een separate PIM en DAM kunt implementeren in plaats van te vertrouwen op de beperkte digital management functionaliteit die in PIM voorhanden is.
De voordelen van PIM-DAM-integratie
PIM-DAM-integratie lost veel uitdagingen in retailmarketing op. Van de contentchaos die ontstaat door ongeorganiseerde digitale assets, tot de kosten van inefficiënte processen en het risico op fouten. Door deze twee core platformen te integreren, kunnen retailers hun operations opschalen en efficiënter werken- zodat ze omnichannel-kansen kunnen uitbreiden en hierdoor verder kunnen groeien.
- Automatisering en workflows – integratie van software maakt workflowautomatisering en snellere end-to-end-processen mogelijk, wat de kosten verlaagd
- Hogere productiviteit – door handmatige workflows uit te bannen, kunnen content- en marketingteams veel efficiënter werken wat resulteert in meer tijd voor creativiteit en strategie wat het verschil maakt met de concurrentie.
- Snellere time-to-market – het stroomlijnen van processen versnelt de time-to-market wat zorgt voor beduidende commerciële voordelen in de markt
- Resource-optimalisatie – automatisering helpt retailers om meer te doen met hetzelfde aantal medewerkers, daardoor extra kansen zonder de resources te overbelasten
- Getrainde medewerkers met goed tools – door teams te bevrijden van geestdodende manuele werkzaamheden ontstaat er meer ruimte voor creativiteit en hierdoor meer waarde voor de content supply chain voor sales en marketing;

PIM-DAM integratie – waarom nu?
Het is altijd een uitdaging om te pleiten voor een nieuwe software-investering van een groot bedrijfsbreed project. Er zijn echter een aantal factoren die ervoor zorgen dat een PIM-DAM-integratie een grotere prioriteit krijgt. Hier is een korte samenvatting van waarom nu het juiste moment is om te investeren in een PIM-DAM-integratie.
Toegenomen concurrentie -Shopify Future of Ecommerce in 2022-rapport het rapport benadrukt de toegenomen concurrentie in de DTC (Direct To Consumer)-space als gevolg van retailers die online zijn gegaan tijdens de pandemie is de technische barrière verkleind.
De omnichannel kansen – Onderzoek toont aan dat retailers die drie of meer kanalen gebruiken om in contact te komen met klanten, 250% meer engagement en verkoop realiseren. Retailers kunnen zich niet limiteren tot één of twee routes naar de markt – de toekomst is omnichannel en PIM-DAM- is de beste manier om hiervan gebruik te maken
Druk op de marges – Wereldwijde economische effecten vergroten de kosten en reduceren de investeringsmogelijkheden voor retailers – dit betekent dat retailers onder druk komen te staan om kostenbesparingen te realiseren en hun winsten te beschermen
Outsourcing en remote werken – Cloudgebaseerde software maakt het eenvoudiger dan ooit om bepaalde operationele kostbare activiteiten (bijvoorbeeld het retoucheren van foto’s) te outsourcen en zo de kosten en de winstmarges te bewaken. Geïntegreerde cloud tools ondersteunen ook de nieuwe trend voor remote en hybride werken.
PIM en DAM integreren: De praktijk
Hoe integreer je DAM en PIM?
Om PIM met DAM te integreren, moet je de informatie vaststellen die je tussen de systemen wilt synchroniseren en het beste mechanisme bedenken om dit te doen.
Het gaat om het analyseren van de structuur van beide systemen – de producthiërarchie en het datamodel – om vast te stellen hoe ze met elkaar kunnen worden geïntegreerd.
Je moet ook vaststellen op welke kanalen product content- en afbeeldingen worden gepubliceerd. Vragen beantwoorden als: Welke weergaven van afbeeldingen zijn nodig? Worden de afbeeldingen gepusht of gepulled naar het Web CMS of het e-Commerce platform?
Dan kun je gaan nadenken over de praktische aspecten van de integratie, bijvoorbeeld of je serverloze technologie, iPaaS of API’s gaat gebruiken om de twee systemen met elkaar te integreren.
Drie vragen die je moet stellen voordat je DAM en PIM integreert
Een software-implementatieproject kan een langdurig proces zijn en om een niet onaanzienlijke investering vragen. Het is dus belangrijk dat je een dergelijk traject strategisch aangaat en precies weet wat je wilt bereiken, zodat je een passende kosten-batenanalyse kunt uitvoeren.
Wat proberen we te bereiken – en hoe weten we of we succesvol zijn?
De use cases voor PIM-DAM integratie in retail zijn zeer divers. Het is belangrijk om precies te weten waarom je PIM- en DAM-systemen wilt integreren, zodat iedereen gefocust blijft op het grotere geheel.
De massa volgen en denken ‘Iedereen zegt dat retailers PIM en DAM moeten integreren, dus laten we dat doen’ is geen strategie. Wees duidelijk en specifiek over de KPI’s die je wilt bereiken – bijvoorbeeld het verhogen van de conversie op je e-commerce site door meer engaging content in te zetten – of het verkorten van de doorlooptijd voor catalogi of POS-marketingmateriaal.
Zodra je weet wat je wilt bereiken en hoe je succes zal worden gemeten, kun je beginnen met het uitwerken van de details van de software-integratie(s).
Een omnichannel-retailer die op zoek is naar kortere doorlooptijden van de catalogus, kan bijvoorbeeld een relatief eenvoudige integratie tussen DAM, PIM en Adobe CC nodig hebben om InDesign-processen te automatiseren.
Terwijl een e-commerce merk dat de content op zijn productpagina’s wil uitbreiden, mogelijk een complexere integratie nodig heeft die een Content Delivery Network (CDN) omvat – om grotere hoeveelheden digitale assets weer te geven zonder de paginasnelheid te vertragen.
Waar falen onze huidige processen – en hoe ziet het droomproces eruit?
Als je eenmaal weet wat je wilt bereiken, praat dan met medewerkers die betrokken zijn bij de creatieve content supply chain. Zij staan dichter bij de dagelijkse workflow dan managers of IT-collega’s en zijn het best in staat om te vertellen wat er mis gaat. Hun lijst met dagelijkse frustraties kan de must haves van jouw integratieproject helpen bepalen.

Beperk je zelf niet tot het repareren en aanpassen van bestaande processen. Dat is misschien de reden waarom je momenteel problemen ondervindt – het aanpassen van oude processen aan nieuwe platforms. Gezien het snelle tempo van veranderingen in marketing- en contenttechnologie in het afgelopen decennium, zijn de meeste bedrijven beter in staat om nieuwe, op het doel afgestemde processen en workflows helemaal van scratch te ontwerpen.
Welke software moeten we integreren – en hoe kunnen we dat het beste bereiken?
Als je eenmaal hebt bepaald welke problemen je wilt oplossen – en je hebt gebrainstormd over je ideale workflow voor jouw content supply chain – praat dan met IT-experts om te ontdekken hoe je deze kunt realiseren. DAM-PIM integratie is zelden de eindbestemming in dit soort projecten. Je kunt eindigen met een project dat meerdere softwareoplossingen combineert tot een naadloze workflow. Bijvoorbeeld PIM, DAM, Planning, ontwerptools, CMS en meer.
Technische basisoverwegingen voordat je PIM-DAM-integratie gaat plannen
In navolging van de bovenstaande punten, volgt hier een kort overzicht van enkele technische dingen die je moet weten als je een DAM-PIM-integratie overweegt.
Hoe de software wordt gehost en beheerd
Jouw software wordt mogelijk op een eigen locatie gehost op basis van een perpetual licentie. Dit betekent dat de hardware, software en eventuele software-integraties volledig jouw verantwoordelijkheid zijn.
Als alternatief kan de oplossing worden geleverd op Software-as-a-Service-basis, wat betekent dat je je abonneert op een doorlopend contract, de software wordt gehost in de cloud en beheerd door de SaaS-leverancier of Platform Service Provider. Of misschien heb je een hybride scenario met elementen van zowel on-premise als cloudgebaseerde hosting.
Het is belangrijk om dit te weten en de implicaties ervan te begrijpen, omdat dit van invloed is op de verantwoordelijkheid van jouw interne team voor het creëren en onderhouden van de integratie, en op het aantal verschillende partijen dat bij het proces betrokken is.

Welke ondersteuning heb je in huis?
Het is belangrijk om te weten op welke support levels je kunt vertrouwen van je interne IT-team VOORDAT je begint met het plannen van een PIM-DAM-integratie. Mogelijk moet je een flink beroep doen op hun steun en ben je afhankelijk van hun planning.
Wanneer – zoals vaak het geval is – jouw IT-team geen ruimte in de planning heeft, kan het zijn dat jouw project geen hoge prioriteit krijgt. Als je dit van tevoren weet, heb je de tijd om met hart en ziel het management voor je te winnen door een overtuigende businesscase voor PIM-DAM-integratie op te bouwen.
Als je niet in staat bent om de in-house ondersteuning te krijgen die je nodig hebt voor een tijdige integratie, dan kunt je er de voorkeur aan geven een implementatiepartner in te schakelen. Dit zijn doorgaans experts in bepaalde softwaresystemen en kunnen worden aanbevolen door jouw DAM- of PIM-provider. Hun expertise kan helpen om jouw project soepeler te laten verlopen en de valkuilen te vermijden die sommige bedrijven tegenkomen door het alleen te doen.
Hoe complex jouw integratie waarschijnlijk zal zijn?
Sommige integraties kunnen vrij eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld een eenvoudige integratie tussen twee SaaS-oplossingen met behulp van API’s. Andere zijn veel complexer. Bijvoorbeeld een op maat gemaakte integratie tussen twee op maat gemaakte on-prem oplossingen.
De complexiteit van de integratie bepaalt wie het moet doen – bijvoorbeeld jij zelf, jouw software partner, een DevOps-engineer – en welke integratietools ze moeten gebruiken – bijvoorbeeld API’s, webhooks, iPaaS, serverless technology…
Hoe/of wie je software integratie ondersteunt
Als de integratie eenvoudig lijkt, moet je weten welke integratietools de software ondersteunt. Veel SaaS-producten bevatten ingebouwde tools waarmee ontwikkelaars toegang hebben tot de backend van de applicatie om integraties te bouwen.
Download voor een diepgaande verkenning van DAM-integratieopties deze whitepaper van onze partners bij WoodWing: Next-gen DAM-integrations: Integrating DAM using iPaaS and more
De data die je nodig hebt om processen in kaart te brengen
Data is de basis van PIM-DAM integratie. Het is dus belangrijk dat je in kaart brengt welke data en digitale middelen moeten worden gesynchroniseerd en gedeeld. Je moet jouw productdatamodellen in beide systemen analyseren – kijken naar de hiërarchie van hoe gegevens worden opgeslagen voor de verschillende SKU’s – om ervoor te zorgen dat je ze nauwkeurig kunt afstemmen.
Heb je een DevOps Engineer nodig om DAM en PIM te integreren?
Software- en workflowintegraties kunnen een ingewikkeld proces zijn, gebaseerd op de unieke stack en systeemconfiguratie van jouw organisatie. Vroeger had je altijd een DevOps-engineer nodig om DAM en PIM te integreren. Plus een business analist om de requirements te beoordelen en te definiëren.
Er komen echter steeds meer tools en diensten op de markt die eenvoudige software-integraties gemakkelijker maken – vooral voor mensen met een matig technisch inzicht – zoals API’s, webhooks en iPaaS.
U vindt meer diepgaande informatie over deze opties in ons artikel PIM en DAM integreren in de retail – het wat, hoe en wie van een succesvolle software-integratie
Er is echter een groot verschil tussen weten hoe je een software-integratie creëert en weten hoe je een effectieve geïntegreerde workflow creëert.
Het integreren van DAM en PIM gaat over meer dan het simpelweg gebruiken van een API om twee softwaresystemen met elkaar te verbinden. Het gaat om het controleren, begrijpen en herontwerpen van processen vanaf de basis. Dus hoewel je misschien geen DevOps-engineer nodig hebt, kunt je overwegen een consultant van je softwarepartner in te schakelen om dit proces goed te laten verlopen.
Drie retailers winnen met PIM-DAM-integratie
Next Retail

Next Retail is een multinationale Britse retailer met ongeveer 700 winkels. Het merk, dat vroeger beroemd was om zijn postordercatalogus, worstelde met een ongeschikte contentworkflow die was voortgekomen uit historische printprocessen. Door DAM, PIM en andere software te integreren in een digital-first softwarestack, realiseerde de retailer enorme efficiëntie in haar content supply chain.
Dekamarkt / Dirk van den Broek Supermarkten

Deze giganten van de Nederlandse retail hebben supermarkten door het hele land. Door hun PIM- en DAM-systemen te integreren, kunnen ze eenvoudig en efficiënt alle wekelijkse campagnematerialen creëren – met een moeiteloze samenwerking tussen de eigen ontwerpafdeling en verschillende marketing- en assortimentsmanagers. De weekbrochures, POS-materialen en de website worden automatisch ingevuld door het PIM- en DAM-platform.
Yamaha Motor Europa

Yamaha Motor Europe (YME) heeft zijn hoofdkantoor in Amsterdam en coördineert alle verkoop- en marketingactiviteiten voor de Europese markt. Door DAM en PIM te integreren, is YME in staat om alle Europese marketingactiviteiten te coördineren en samen te werken met externe creatieven op het vlak van visuele content, digitale assets en deze onder embargo te beschermen en te delen, en vertaalde marketingcontent automatisch in 26 talen te publiceren voor gelokaliseerde brochures en web content.
De Qonqord-aanpak voor DAM-PIM-integratie
Als je ervoor kiest om samen te werken met een softwareconsultant om je PIM- en DAM-systemen te integreren, dan zouden we uiteraard graag zien dat je dat samen doet met Qonqord. De workflow-consultants van Qonqord helpen je graag bij je zoektocht om PIM te integreren met DAM, dankzij 40 jaar ervaring met
1. Assessment – Onze workflow-consultants helpen je de doelstellingen van jouw PIM-DAM-integratie te identificeren en de datastructuur van beide systemen te analyseren. We organiseren workshops om met je te overleggen en combineren jouw operationele expertise met onze implementatie- en integratiekennis. Zo weten we precies wat de integratie functioneel moet opleveren.
2. Implementatie – Onze experts zullen het gewenste softwareontwerp implementeren op basis van jouw unieke systeemconfiguratie en mogelijkheden. Samen met onze consultants implementeren we de integratie tot het punt waarop deze getest, aangepast en goedgekeurd kan worden.
3. Ondersteuning en beheer – Na implementatie ondersteunt onze supportafdeling je bij het gebruik van de software. We reageren snel op eventuele ontwikkelingsverzoeken die zich voordoen tijdens het gebruik van workflows.
4. SLA en partnerschap – Lange termijn, wij bieden alles wat je nodig hebt om jouw geïntegreerde software platform langdurig te gebruiken. Dat omvat hosting, beheer en ondersteuning door onze applicatiespecialisten. Op deze manier kun jij je volledig concentreren op het maken en publiceren van rijke storytelling content en experiences.

Download het handboek PIM-DAM-integratie als pdf

Lees meer over hoe Qonqord uw retail- of e-commerce-imperium kan helpen bloeien door middel van PIM-DAM-integratie.
PIM-DAM-integratie ontgrendelt nieuwe niveaus van efficiency en organisatie in supply chains voor retailcontent. Het is de sleutel tot het benutten van omnichannel-kansen en het aanspreken van de veeleisende klanten en consumenten van vandaag. Voor retailers die bereid zijn de complexiteit van het proces op zich te nemen, zijn de voordelen, een hogere productiviteit en schaalbaarheid van de marketing.
Als je ondersteuning nodig hebt bij je PIM-DAM-integratie, neem dan contact op met Qonqord om het balletje te laten rollen.