Medium neutraal content creëren, Michel Buyvoets, Misset Uitgeverij-Boerderij

Het vakmedium Boerderij is één van de bekendste mediamerken van Misset, al meer dan 100 jaar vertegenwoordigd in de agrarische sector. Misset wilde meer standaardisatie in systemen en software en met een SAAS-oplossing werken om het IT-beheer te vereenvoudigen en koos voor implementatie door Qonqord van het Woodwing redactionele platform.

Misset Qonqord Publication Platform - admin

Michel Buyvoets, chef eindredactie bij Misset Uitgeverij:

We zijn gestart met de vorming van een key-usergroep voor maximale betrokkenheid van de werkvloer bij de invoering van het nieuwe redactiesysteem. Eerste opdracht aan de groep: denk na over een generieke workflow voor alle agri-titels in Doetinchem. Deze workflow moest de basis vormen waarop het nieuwe redactiesysteem zou worden ingericht. Het vertrekpunt was een workflow die onze content-strategie ‘web first’ optimaal, zo efficiënt mogelijk, diende te ondersteunen. Redacties zouden ‘medianeutraal’ moeten werken, maar wel rekening moeten kunnen houden met specifieke eigenschappen van de diverse publicatiekanalen.

Vervolgens zijn de key-users met Qonqord om tafel gegaan om de Woodwing-gereedschappen zo goed mogelijk in te richten op de gewenste flow en gebruikerswensen. Maatwerk wilden we hierbij zoveel mogelijk vermijden, in elk geval mocht dit het upgraden naar nieuwere versies van de software nooit belemmeren. Ondanks de druk die er was, met een harde deadline voor implementatie, wilden we deze voorbereiding zorgvuldig doen.

Dit proces heeft zo’n half jaar in beslag genomen. In diverse sessies hebben we met Qonqord van high level naar detailoplossingen gewerkt.

We hebben gekozen voor een systeem waarbij WoodWing Studio en WoodWing Assets het hart vormen van onze multimediale content-productie. In WoodWing Studio produceren redacteuren nu kanaalonafhankelijk artikelen. In deze medium-neutrale artikelen kunnen zowel de benodigde eigenschappen voor print als voor web worden meegegeven. Zo kan de redacteur op maat schrijven voor print en tegelijkertijd specifieke onderdelen voor web meegeven in hetzelfde artikel. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan alternatieve koppen of intro’s, extra tussenkoppen of andere tekstpassages voor web, tagging en HTML-code voor onder meer interactieve LocalFocus-grafieken. In het bijbehorend dossier kunnen ook voor meerdere kanalen de onderdelen worden verzameld en als bedoeld voor web, print of beide worden aangemerkt.

Op dit medium-neutrale dossier voeren we één zorgvuldige eindredactieslag door, waarna het dossier de status ‘Gereed’ bereikt. Dit is het moment waarop de content wordt vrijgegeven voor publicatie, web first als we dat willen. In de status Gereed worden kopieën gegenereerd van het artikel voor print en online. ‘Webonly’-onderdelen komen alleen mee in de kopie voor online, ‘printonly’ gaat alleen mee naar de Indesign-template voor het drukwerk. Het medium-neutrale artikel gaat na publicatie naar het archief voor naslag of hergebruik. Specialistische teams voor print en online zorgen voor de afwerking en uiteindelijke publicatie in de kanalen. De implementatie kende strakke deadlines. Een groot aantal titels moest om en een forse groep redacteuren en freelancers (ruim 70 medewerkers) moest begeleid worden in de nieuwe werkwijze en het nieuwe redactiegereedschap. En dat ook nog eens in de zomerperiode. Toch is de invoering soepel verlopen, mede door werkplekbegeleiding van Qonqord op de redactievloer gedurende de eerste producties.Op moment van schrijven, zo’n vier maanden na introductie, zijn we bezig de laatste puntjes op de i te zetten zodat we het implementatietraject kunnen afronden. Dat de afgelopen periode weinig aanpassingen nodig waren heeft m.i. alles te maken met de gedegen voorbereiding en prima samenwerking tussen onze key-users en Qonqord.

Michel Buyvoets Chef Eindredactie Misset Uitgeverij

Share:

Blog

Content Orchestration, de sleutel tot succes voor moderne retailers

Digitale marketing content is onmisbaar binnen de retailsector. Mensen willen dagelijks verleid worden met attractieve content, zo herkennen en verbinden …

Lees meer..
Blog

De vijf grote voordelen van content orchestration die jouw merk misloopt

Content orchestration is het strategisch op elkaar afstemmen van de mensen, processen en technologie die zijn betrokken bij het creëren …

Lees meer..
Blog

Het Belang van Video in de Digitale Wereld van Vandaag

In een tijd waarin tekstuele content koning lijkt te zijn – mede dankzij tools zoals ChatGPT – blijft video een cruciaal. Wij duiken in het belang van video.

Lees meer..

Afspraak maken