Het Nederlands Openluchtmuseum (NOM) is een cultuurhistorisch museum in Arnhem. In het museum komt het verleden tot leven. Het NOM geeft je een beeld van authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen in een modern jasje met interactieve tentoonstellingen. Ze nemen je mee op reis door de tijd. Van de jager-verzamelaars tot de recente geschiedenis. Je komt ogen en oren tekort.
De uitdaging
Het Nederlands Openlucht Museum (NOM) was opzoek naar een DAM oplossing die voldoet aan de eisen van de huidige markt en die bovendien mogelijkheden biedt wat betreft koppelingen met diverse andere systemen.
Krachtig zoeksysteem
Het NOM werkt veel met beeldmateriaal; zo heeft de afdeling Marketing en Communicatie beelden nodig voor exposure van het museum, de afdeling Educatie voor het educatieve programma en de afdeling Collectie en Beheer gebruikt beeld onder andere ter aanvulling op de registratie van de gehele collectie. Bij de Canon presentatie zouden vooral digitale multimedia worden ingezet: foto’s, video’s, presentaties.
Structuur aanbrengen
Tijdens een aanbestedingstraject kwam Qonqord als winnende opdrachtnemer uit de bus dankzij een gedetailleerd plan van aanpak voor de implementatie van het nieuwe systeem, inclusief de gewenste koppelingen met onder andere de website van NOM en met Adlib – een collectiebeheersysteem waarin alle werken van Nederlandse musea terug te vinden zijn, en waarvan NOM vanzelfsprekend ook gebruik maak. Er moest een digital asset management systeem (DAM) komen dat alle hiervoor benodigde content aankon. Het museum wilde een systeem waarbij je niet meer via een verkenner hoeft te zoeken, maar via een krachtig zoeksysteem precies kunt vinden wat je zoekt, dan wel met behulp van een zoekterm en filtering snel iets kunt vinden in de richting die je zoekt. WoodWing Assets is precies zo’n systeem.
Beheren van HR content
Qonqord ging samen met de toekomstige key users nauwkeurig na hoe de organisatie in elkaar steekt, hoe afdelingen samenwerken en hoe op dat moment met beelden werd omgegaan. Naast de beeldbank van de afdeling Marketing en Communicatie die aan vervanging toe was, gebruikt het NOM zoals hierboven al genoemd het collectiebeheersysteem Adlib. Hierin worden ruim 150.000 museale objecten en 300.000 foto’s, boeken en ander documentair materiaal van het NOM beschreven. Dit systeem is echter niet geschikt om tevens de vele high resolution (HR) beelden die het museum heeft te beheren, zulke HR content past beter in een nieuwe beeldbank.
Indrukwekkende implementatie
Het resultaat van de implementatie van Elvis DAM is indrukwekkend. Er wordt niet meer met mappen gewerkt en het metadateren van beelden gebeurt op een eenduidige manier. Ruud Teunissen, Projectmanager ICT bij het NOM vertelt; Onze medewerkers zijn erg te spreken over de snelheid van Elvis, en collega’s die met collectiemateriaal werken kunnen nu sneller dingen terugvinden. Waardoor ze meer tijd over houden voor innovatie!
Onmisbaar systeem
Het blijkt een onmisbaar systeem. De grootste winst is het centraal opgeslagen hebben van alle beelden, de vindbaarheid daarvan, en het feit dat DAM als bron van content dient voor verschillende platformen en gigantische hoeveelheden data aankan. De software is bovendien gekoppeld aan de website van NOM zodat collecties eenvoudig naar de website ontsloten kunnen worden. Een mooi voorbeeld van de online collectie kun je zien op de website van het NOM.
“WoodWing Assets gekoppeld aan ons Collectie Registratie Systeem (CRS) heeft zelfs performance winst opgeleverd. Eén centraal systeem voor video- en beeldmateriaal”. – Ruud Teunissen Projectmanager ICT NOM
We hebben structuur aangebracht door
- Hoger ROI van marketing assets
- Integratie van data en bestanden
- Lagere proceskosten
- Online samenwerken in workflow
- Stabiele werkprocessen
- Veilige dataopslag
- Verkorte creatie- en productiecycli
- Volledige integratie backoffice

