Rob Koghee is Managing Partner en mede-oprichter van uitgeverij New Skool Media. Hij kocht 19 titels van Sanoma en titels van Relx waaronder Elsevier. Inmiddels heeft de uitgeverij een omzet van 16 miljoen euro. New Skool Media is een van onze klanten.
Verandering
De uitgeverijwereld wordt door één ding gekenmerkt: verandering. Uitgevers moeten zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden. Niet alleen de advertentieinkomsten dalen, ze moeten ook concurreren met mensen die hun eigen uitgeverij starten: bloggers.
Werknemers binnen de uitgeverij moeten een 180 graden verandering doormaken: ze moeten de online wereld begrijpen en alles weten over lead generation, CPM en CPC, Google Adwords en Google Analytics. Koghee daagt zijn collega’s dagelijks uit om hun mind-set te veranderen en zich aan te passen aan de behoeften en verwachtingen van lezers.

Geen tijdschriften maar merken
New Skool Media heeft talrijke websites voor haar titels en publiceert via diverse online kanalen. In feite is de uitgeverij een online bedrijf geworden. New Skool Media praat niet meer over tijdschriften, maar over merken. De enige manier om tijdschriften ook in de toekomst succesvol te laten zijn, is om die merken uit te bouwen via andere middelen.
De waarde van professionele content moet je echter niet onderschatten, daaraan zal altijd behoefte blijven volgens Koghee. Elke lezer heeft specifieke interesses, en daar moet je op inspelen. Dankzij alle mogelijkheden die de techniek biedt kun je bijvoorbeeld weten dat een bepaalde lezer gek is op het bereiden van visgerechten, in het bijzonder kabeljauw.
Je kunt zo’n lezer dan gratis 15 alternatieve kabeljauwrecepten aanbieden via hun mobiele telefoon.
Maar dan moet je content wel op zo’n manier georganiseerd zijn dat dit mogelijk is. Daarvoor heb je een DAM nodig: een Digital Asset Management systeem. Daarmee kun je namelijk zorgen dat jouw content over visgerechten gemakkelijk te vinden is en te hergebruiken is.
Structureer je content!
Je kunt je content invoeren in InDesign, maar om tekst en afbeeldingen uit een oude publicatie te destilleren moet je handmatig je content uit elkaar trekken. Consequente goed geordende metadata – de labels die je op content onderdelen plakt – zijn belangrijk om je content goed te structureren. Maar metadata hebben pas echt waarde wanneer de hiërarchische relatie tussen je metadata helder is geformuleerd, en dat doet taxonomie.
DAM
DAM is een oplossing die met onder andere gebruikmaking van metadata en taxonomie ervoor zorgt dat je bestaande content eenvoudig kunt hergebruiken, en sneller nieuwe content kunt creëren – samen met andere partijen zoals een interne studio, reclamebureau’s, designers, DTP studio’s, fotografen, illustratoren, en drukkers.
DAM stelt uitgeverijen en hun partners in staat om met behulp van richtlijnen in een brand portal content te creëren op basis van de centraal ontwikkelde assets. Digital Asset Management is daarmee de basis voor omnichannel content creatie, personalisatie en transcreatie.
Elsevier loopt voorop
Kortom, DAM is het antwoord op het efficiënt beheren en effectief distribueren van al jouw digitale merk assets en content zoals foto’s, illustraties, video’s, muziek, copy en designs.
Graphit heeft New Skool Media geholpen met het invoeren van een Digital Asset Management systeem. Dankzij DAM gebruikt en hergebruikt Elsevier haar content efficiënt, maar binnen de uitgeverijwereld zijn zij een uitzondering.
Sparren?
Wil jij ook je bestaande content eenvoudig hergebruiken en sneller nieuwe content creëren, zodat je je lezers nog beter kunt bedienen? Aarzel dan niet om eens met ons te sparren.