Vijf manieren om het beheer van de content supply chain in de detailhandel gemakkelijker te maken

Marketing- en creatieve professionals weten dat het beheren van retailcontent ingewikkeld is. Er is een nooit eindigende stroom van nieuwe producten die inhoud nodig hebben, veranderende productprijzen en informatie om consistent te blijven, evenals opkomende platforms en mogelijkheden om te verkennen.

Ja, het beheer van retailcontent kan een uitdaging zijn. En daarom is het laatste dat je nodig hebt inefficiënte processen voor het maken, bewerken, goedkeuren en publiceren van de inhoud. Deze maken het zware werk nog moeilijker – en kosten je tijd, geld en concurrentievoordeel.

Gelukkig kunnen retailmarketeers de efficiëntie en productiviteit van hun content supply chain verbeteren als ze de juiste tools, mensen en processen op elkaar afstemmen… Hier zijn vijf stappen om een efficiëntere content supply chain op te bouwen voor jouw retail-, e-commerce- of CPG-bedrijf.

5 stappen naar een efficiëntere supply chain voor retailcontent

1. Maak van efficiëntie een prioriteit

Tenzij je van efficiëntie een strategische prioriteit maakt, werk je waarschijnlijk met legacy-systemen en niet-geschikte processen. Dit kan leiden tot onnodig handmatige processen, knelpunten, verspilde moeite en inefficiënties. Deze verminderen de productiviteit, verkorten de tijd voor creativiteit en betekenen dat je de kansen die zich voordoen niet kunt benutten.

Maar als je efficiëntie in de supply chain van de retailcontent tot prioriteit maakt – en investeert in geschikte systemen en software – kun je wekelijks uren aan verloren tijd besparen. En die tijd kan worden omgezet naar meer waardetoevoegende inspanningen. Of dat nu snel inspringen op de nieuwste trends op het gebied van sociale media is, de krantenkoppen halen, meer tijd steken in merkopbouw en storytelling, of content creëren voor extra platforms.

2. Houd rekening met je processen

Vervolgens moet je het PPT-framework overwegen. Dat staat voor Mensen, Processen en Technologie. Laten we beginnen met processen…

Vaak evolueren processen in de loop van de tijd. Oude medewerkers vertrekken, nieuwe medewerkers komen erbij. En niemand denkt eraan zich af te vragen ‘Waarom doen we het zo?’ want dat is gewoon de manier waarop het altijd is gedaan.

Maar  je moet je processen regelmatig onder de loep nemen. Anders zou je dingen op een bepaalde manier kunnen doen – terwijl het geen zin meer heeft om dat te doen.

Als je je processen al een tijdje niet hebt gecontroleerd, is dit het moment om het te doen. Ga met je team om de tafel zitten en vraag hen:

Waarom doen we dit soort dingen? Is dit de beste manier om dingen te doen? Wat zijn je pijnpunten en knelpunten? Wat werkt goed? Wat werkt er helemaal niet? Hoe zou ‘beter’ eruit zien?

what is dam as a team 1 - admin

3. Denk aan je mensen

Het volgende op je beoordelingslijst zouden je mensen moeten zijn. Heb je de juiste mensen op de juiste plaatsen voor het werk dat je team vandaag doet? Of zijn er legacy teamstructuren die inefficiënties veroorzaken?

Slechte teamstructuren kunnen eruitzien als teams in silo’s die inspanningen en werk dupliceren. Of het hebben van teams – of individuen – die constant over- of onderbenut worden.

Kun je je teams herstructureren voor een betere samenwerking en een meer gelijkmatige spreiding van de werklast? Moet je nieuwe vaardigheden en medewerkers aanwerven? Kun je werk goed uitbesteden aan freelancers of bureaus?

4. Denk aan de technologie

Verschillende organisaties hebben verschillende technologische uitdagingen. Sommige organisaties komen er nog maar net aan toe om hun processen te digitaliseren. Anderen hebben digitalisering omarmd, maar bevinden zich nu met een onbuigzame reeks niet-verbonden tools.

Volgens Hubspot is software-integratie tegenwoordig een van de grootste uitdagingen voor bedrijven. Martech-professionals gebruiken tussen de 5 en 10 tools , sommige tot 21. Organisaties moeten hun verschillende software integreren in een naadloos systeem als ze het beste uit hun personeel willen halen, operationele efficiëntie willen verbeteren en semi-geautomatiseerde workflows willen faciliteren.

Om dat te bereiken, moet je je  afvragen hoe de softwarestack zich opstapelt.

Beschik je over de juiste technologie om de supply chain voor retailcontent te ondersteunen? Gebruik je flexibele cloudgebaseerde technologie of tools op locatie?

Heb je de toepassingen van Digital Asset Management en Product Information Management systemen in de retail content supply chain al ontdekt ? Hoe zit het met redactionele workflowsoftware, multichannel publishing-software, messaging-automatisering en orkestratietools? Deze kunnen je allemaal helpen efficiëntere workflows en boeiendere content te creëren.

Is je martech geïntegreerd in een naadloze end-to-end workflow die het voor je mensen gemakkelijker maakt om samen te werken aan content?

5. Stem je digitale assets en productinformatie op elkaar af

Het contentcreatieproces is complex – veel producten, platforms, contentmedewerkers. Het kan een uitdaging zijn om ervoor te zorgen dat marketing content altijd accuraat, up-to-date en consistent is op al je customer touch points.

Als je last hebt van teams die geïsoleerd in silo’s werken met niet geïntegreerde software, verspil je mogelijk veel tijd aan het controleren van productinformatie en kruisverwijzingen en aan het dupliceren van data invoer in verschillende systemen.

De juiste software-integraties kunnen dit probleem helpen oplossen – ervoor zorgen dat productgegevens en digitale assets altijd moeiteloos gesynchroniseerd en up-to-date zijn.

Door je Digital Asset Management -software en Product Information Management -systeem te integreren, kunt je ervoor zorgen dat medewerkers bijvoorbeeld toegang hebben tot de nieuwste productafbeeldingen en video – allemaal gecombineerd met de meest actuele productinformatie – bijvoorbeeld , prijs, ingrediënten of beschikbaarheid.

Dit zorgt niet alleen voor consistentie op elk omnichannel customer touch point. Het kan ook geautomatiseerde processen aansturen, zoals het automatiseren van catalogusopmaak in Adobe InDesign, of e-commerce-content, door sjablonen te vullen met data en assets die rechtstreeks uit het PIM-DAM-systeem worden geïmporteerd. Ons platform Publication Organiser maakt deze integratie mogelijk.

Publication Organiser 3 2880x1604 1 - admin

Lees meer over de belangrijkste financiële en operationele voordelen van de integratie van PIM met DAM .

Een van de grootste uitdagingen in retailmarketing is de content supply chain. Maar het hoeft niet zo te zijn. Door rekening te houden met je mensen, processen en technologie, kun je een efficiënte workflow bouwen die geschikt is voor het nieuwe omnichannel retaillandschap. PIM-DAM-integratie is vaak een integraal onderdeel van dit proces – tijd en geld besparen en risico’s verminderen.

Als je hulp wilt bij het ontsluiten van operationele efficiëntie in de supply chain voor retailcontent, dan vind je bij Qonqord de juiste experts. We hebben tientallen-retailers geholpen bij het inrichten van georchestreerde contentcreatie processen. Neem vandaag nog contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

Download de ultieme gids voor pim-dam integratie

mock up whitepaper pim dam - admin

Share:

Blog

Why would you need a content hub?

Having a strong online presence is crucial for the success of any business. One way to engage with your target audience is by creating a content hub.

Lees meer..
Blog

Optimaliseer jouw retail en publish operaties voor het feestdagen seizoen in Q4 door middel van content orchestration

Optimaliseer jouw retail en/of publish operatie met content orchestration.

Lees meer..
Blog

De kansen en bedreigingen van AI voor publishers

Inleiding Artificial Intelligence (AI) wordt voor steeds meer uitgevers een belangrijk topic geworden. AI biedt zowel kansen als bedreigingen voor …

Lees meer..

Afspraak maken