VPRO

De VPRO is een moderne crossmediale omroepvereniging met een lange staat van dienst. De VPRO wil de komende jaren een belangrijke rol blijven spelen als leverancier van programma’s die ertoe doen voor een groot en geïnteresseerd publiek. De VPRO onderhoudt een creatief maatschappelijk en cultureel netwerk en heeft een betrokken achterban van leden, abonnees, donateurs en sympathisanten.

Recentelijk is de naam ‘Multimediale Uitgeverij VPRO Gids’ in het leven geroepen. Daaruit spreekt een ambitie: naast de papieren gids wil deze tak van de VPRO ook digitale activiteiten gaan ontplooien. Hiervoor bleek een multichannelplatform voor contentcreatie, -publicatie en -management nodig te zijn.

Structuur aanbrengen

De VPRO Gids koos ervoor om dit platform te realiseren met WoodWing Studio en Woodwing Assets. “Voor ons is het platform heel belangrijk,” zegt Jasper Koning, channelmanager bij de VPRO Gids. “Hiermee zetten we de gids elke week makkelijk digitaal. Zo bereiden we niet alleen de printversie voor, maar ook de digitale variant.

Met het platform behoort knip-en-plakwerk tot het verleden

PUBLICATIEPLATFORM

“Al onze redacteuren werken nu in WoodWing Studio en freelancers leveren hun stukken hierin aan,” vertelt Jasper. Dat is een vooruitgang, want vroeger werkten de redacteuren in Word om vervolgens knip-en-plakwerk te verrichten. Het nieuwe platform, dat tot stand is gekomen door een intensieve samenwerking met Qonqord, zorgt voor meer structuur: “Vanuit het platform wordt iedere week automatisch een bestand gegenereerd waarin de hele gids staat, inclusief artikelen en afbeeldingen. Dit wordt volautomatisch geïmporteerd in ons web-CMS, Magnolia. Vervolgens bewerkt onze webredactie de gids: op vrijdag zetten we de puntjes op de i en zorgen we dat alles klaarstaat in Woodwing op maandagochtend controleren we het geheel nog één keer in Magnolia en op dinsdag gaat de gids online.”

“Qonqord is een stabiele factor en Woodwing biedt specifieke voordelen”

SAMENWERKING QONQORD & VPRO

De samenwerking met Qonqord is niet nieuw: de VPRO Gids werkt al jarenlang naar tevredenheid met Qonqord. Jasper: “Toen er bij ons van alles moest veranderen, was het fijn om één aspect stabiel te houden.” Tijdens de eerste kennismaking met Aurora kwamen de voordelen bovendien gauw naar voren. “Het was sowieso nodig om het CMS van Woodwing te upgraden en we hadden we een workflow nodig om het papieren tijdschrift te maken. Bovendien bleken we het goed te kunnen koppelen aan Magnolia, een CMS dat puur bedoeld is voor websites. Voor het beeldbeheer kwam WoodWing Assets om de hoek kijken – dit zijn we op advies van Qonqord gaan gebruiken. Qonqord heeft ons heel goed geholpen bij het inrichten van het hele proces. Wat wij zeer prettig vinden is dat Qonqord meedenkt. Momenteel bekijken we bijvoorbeeld of we WoodWing Assets op een andere manier in het proces kunnen inzetten. Qonqord durft daarin eerlijk advies te geven.”

De VPRO Gids denkt op zijn beurt óók graag mee: “Als uiterst kritische club nemen wij alles onder de loep, inclusief de systemen waarmee we werken. Binnenkort komt Qonqord samen met Woodwing bij ons op bezoek om een aantal punten te bespreken die in onze visie wellicht nét even anders kunnen. Zo hopen wij een steentje bij te dragen aan het nog mooier maken van het systeem!”

We hebben structuur aangebracht door

  • Besparing op DTP productiekosten
  • Efficiënt proces voor digital publishing
  • Integratie van data en bestanden
  • Multi-channel publicatie
  • Online samenwerken in workflow
  • Stabiele werkprocessen
  • Verkorte creatie- en productiecycli

Share:

Adobe InDesign Automation

Hoe automatiseer je de opmaak van brochures, leaflets en (huis-aan-huis)folders?

Prijslijsten, brochures, catalogi en huis-aan-huisfolders (meertalig) opmaken doe je niet in een handomdraai. Bij dit arbeidsintensieve proces zijn veel stakeholders …

Lees meer..
Adobe InDesign Automation

Zou je ook slimmer en sneller content willen maken voor al je touch points?

We vroegen aan Hilde Hagen, consultant bij Qonqord, hoe je dit kan bereiken. Procesverbeteringen voor het creëren en publiceren van …

Lees meer..
Graphit_app_Koninklijkebibliotheek
case

Magazine App Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag zet in op digitalisering. Een app waarop lezers zestien magazines – van Vrij Nederland …

Lees meer..

Afspraak maken