Door contentcreatie met behulp van software efficiënter te managen, bespaar je kosten en blijft er meer ruimte over voor creativiteit. Waarom? Dat heeft alles te maken met de grote les uit het boek ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’.
Metafoor voor romantici versus techneuten
Die grote les is een hele leuke. Het boek begint met een stel vrienden dat zich voorbereidt op een tocht door Amerika op de motor: de verteller, een wiskundeleraar die zijn elfjarige zoon Chris meeneemt, en het bevriende stel John en Sylvia. John en Sylvia, beide geschiedenisleraar, bereiden tot in de puntjes voor wat ze allemaal willen zien. Tripjes naar de Grand Canyon, en alle andere mooie bezienswaardigheden worden uitgestippeld. De wiskundeleraar heeft zich ondertussen op een heel andere manier voorbereid. Hij heeft alle reserve onderdelen besteld, weet precies waar hij moet tanken, heeft aangekruist waar de garages zitten. Als ze aan de reis beginnen blijkt al snel dat deze voorbereiding niet voor niks was: een aantal onderdelen van zijn motor gaan kapot.
Dit verhaal is eigenlijk een metafoor voor romantici versus techneuten. En de les gaat over het belang van procesmatig denken, zoals de verteller in het boek dat zo mooi doet.
Op het snijvlak van creativiteit en technologie
Net als John en Sylvia willen genieten van het mooie landschap, willen marketeers zich vooral richten op mooie, attractieve en effectieve campagnes. Marketeers laten zich niet graag hinderen door technische en praktische beslommeringen.
Wij zitten bij Qonqord eigenlijk meer aan de kant van de wiskundeleraar. Aan de kant van de technologie. Als je kijkt naar onze doelgroep, die voor een groot deel bestaat uit marketingmanagers, is de uitdaging voor ons om hen te overtuigen procesmatig te gaan denken, ofwel te helpen met het orkestreren van hun contentprocessen.

Creatieve geesten heb je nodig, en die wil je ook helemaal niet vermoeien met technologie. Dat boek pleit er eigenlijk voor dat je naast de romantici, ook iemand nodig hebt die op het snijvlak ligt van technologie. Hij moet snappen wat de marketing manager wil, maar ook begrijpen welke technologie je nodig hebt om je content te managen en om procesmatig te denken. Om dat vervolgens te vertalen naar workflows en slimme werkwijzen. Eigenlijk hebben alle grote merken een soort ‘marketing technology officer’ nodig.
Als jij een campagne wil maken, zullen er allerlei stappen doorlopen moeten worden, en zal je toch op een bepaalde manier gestructureerd moeten werken. Een marketing technology officer die analyseert wat er gebeurt, en helpt om die processen in kaart te brengen. Wij kunnen daar als Qonqord bij helpen. En op basis daarvan gaan we de software inrichten.
Met software voor content orchestration naar de gewenste situatie
Met de juiste software voor content orchestration kan er efficiënter gewerkt worden, en daarmee zorg je dat je onderaan de streep kosten bespaart, én de time-to-market verkort. Stel dat een merk een nieuw product wil lanceren, dan kost dat nu misschien een maand. Maar met de juiste processen kan dat binnen een week. Dat kan zo tonnen aan waarde schelen. Voor grote organisaties kan een goede flow het proces van cross-selling tussen eigen merken ook nog een stuk makkelijker maken.
Wij helpen met het vinden van de knelpunten. Hoe zijn de processen nu georganiseerd, hoe werken mensen, waar zitten de bottlenecks? We werken van de huidige situatie naar een situatie zoals je die zou willen hebben. Een gewenste situatie met een optimale werkwijze en dus met georkestreerde processen. Zodra we die bepaald hebben, gaan we het samen met de klant implementeren.

Bij Qonqord snappen wij wat mensen op de marketingafdeling willen, maar we begrijpen ook welke technologie er nodig is om de reis daar naartoe soepel te laten verlopen.
*1 De vergelijking tussen motoronderhoud en marketing processen is ontleend aan het boek “Marketing Resource Management; The noble art of getting things done in marketing” van Romek Jansen en Frans Riemersma, 2008.