Waarom NU het juiste moment is voor de retail om prioriteit te geven aan PIM-DAM-integratie

Er is nog nooit een beter moment geweest voor retailbedrijven om prioriteit te geven aan een PIM-DAM-integratie. Nu de wereld weer opengaat voor zaken na de pandemie, is er meer concurrentie van online retail, zijn de verwachtingen van consumenten van retailers veranderd en staan de winstmarges onder druk. Tel daarbij op dat veel bedrijven hybride werken invoeren en het is duidelijk dat er genoeg is om retailmerken en hun toch al drukke creatieve teams uit te dagen.

Gelukkig is er iets dat creatieve operations, marketing- en IT-leiders kunnen doen – ervoor zorgen dat deze uitdagingen het concurrentievoordeel niet ondermijnen.

Het integreren van je Product Information Management-platform met je Digital Asset Management-systeem levert aanzienlijke operationele efficiëntie op. Deze verlagen op hun beurt de kosten, beschermen de winst en verbeteren de time-to-market. Bovendien stelt het cloudgebaseerde contentsysteem dat PIM-DAM-integratie creëert, externe werknemers in staat om effectief samen te werken, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Hier zijn vier redenen waarom NU het juiste moment is voor de retail om prioriteit te geven aan PIM-DAM-integratie.

1. Verhoogde concurrentie

Volgens Shopify’s Future of Ecommerce in 2022 -rapport zijn toegenomen concurrentie en hoge klantacquisitiekosten de belangrijkste uitdagingen voor e-commercemerken. Het is voor merken moeilijker dan ooit om de ruis online te doorbreken. Retailers die zich richten op het bouwen van een uitzonderlijke merkervaring zullen klanten winnen – en behouden – in een veeleisende en wispelturige markt.

Voor merken die gewend zijn aan een meer transactionele benadering van verkopen via PPC, kan deze strategie voor ‘loyaliteit op lange termijn’ een uitdaging zijn. Online merk bouwen – via meerdere kanalen – vereist consistente en boeiende verhalen over het merk, evenals flexibiliteit om te reageren op de nieuwste trends.

Consumenten eisen een perfect gescheiden winkelervaring die verdergaat waar ze gebleven waren, ongeacht het apparaat of kanaal. Met de opkomst van sociaal winkelen verwachten consumenten in-app-shopping, livestream-productdemo’s en augmented reality-ervaringen zoals try-on-ervaringen.

Dit betekent dat je flink moet investeren in de toeleveringsketen voor digitale inhoud. Maar voor bedrijven die het goed doen, is de beloning herhalingsverkopen en een verbeterde customer lifetime value.

En een manier om de uitdaging aan te gaan is door middel van PIM-DAM-integratie – voor minder handmatige processen, meer automatisering en meer controle over complexe workflows.

Ontdek de toepassingen van PIM en DAM in de retail om te begrijpen hoe dit droomteam voor retailmarketing de content supply chain efficiënter maakt – en lees meer over de financiële en operationele voordelen van PIM-DAM-integratie .

2. De omnichannel-kans

Onderzoek toont aan dat consumenten vertrouwen op 20 of meer kanalen in hun interacties met merken , en dergelijke kopers besteden tot drie keer meer dan degenen die afhankelijk zijn van één kanaal.

Retailers met een sterke omnichannel-aanwezigheid ervaren een stijgende verkoop en een sterk concurrentievoordeel door de winkelervaring van de klant te verbeteren.

Maar hoe creëer je meer content voor meer kanalen zonder meer personeel, tijd en budget? Door Product Information Management- en Digital Asset Management-platforms te integreren.

Content Orchestration Qonqord Create Manage Distribute - admin

PIM-DAM-integratie is de meest efficiënte manier om aan de vereisten van omnichannel retailmarketing te voldoen. Door een efficiëntere content supply chain te creëren – met minder handmatige processen en minder tijdverspilling – kunnen creatieve teams content creëren voor MEER kanalen.

En dankzij het feit dat je PIM en DAM altijd synchroon lopen, is die inhoud up-to-date en consistent op alle platforms.

Qonqord infographic DAM PIM - admin

3. Druk op de marges

Wereldwijde economische factoren zoals inflatie, conflicten, olieprijzen en problemen met de toeleveringsketen hebben consumenten en retailers hard geraakt. Klanten zijn wanhopig om geld te besparen en retailers doen hun best om de prijzen niet te verhogen OF hun marges te ondermijnen. Kostenefficiëntie is de sleutel in uitdagende financiële tijden als deze.

Dus hoe kan PIM-DAM-integratie helpen om geld te besparen? Omdat er waarschijnlijk veel verschillende mensen bij de content supply chain betrokken zijn. Misschien verschillende teams voor e-commerce, website, app, contentmarketing, traditionele marketing, in-house design… Er kunnen ook externe bijdragers zijn, zoals design- en audiovisuele bureaus, productfotografen, freelanceschrijvers.

Als deze teams en individuen in silo’s werken, bestaat er een groot risico dat ze gegevens en digitale middelen dupliceren zonder het zelf te beseffen. Je app-team kan bijvoorbeeld illustraties maken voor een promotie die het socialemediateam al heeft gemaakt. Of het e-commerceteam kan foto’s in opdracht hebben gemaakt die je marketingteam al heeft. Dit is niet kostenbesparend.

Bovendien moeten deze gedupliceerde activa aan verschillende producten worden gekoppeld. En dat betekent ook het dupliceren van gegevensinvoer. Wat meer tijd verspilt – en het risico van menselijke fouten en inconsistentie introduceert. Meer verspilde tijd en moeite.

Bezorgd dat het investeren van tijd en geld in software-integratie geen ROI oplevert? Denk nog eens na. Asana’s Anatomy of Work -onderzoek ontdekte dat werk-over-werk (zoals zoeken naar informatie, schakelen tussen apps, communiceren over werk en het najagen van statusupdates) maar liefst 58% van de dag in beslag neemt en een ‘aanhoudende bedreiging’ is.

Een dag per week per medewerker is zeker de moeite waard om terug te verdienen in zo’n kritieke en uitdagende tijd voor de detailhandel?

4. Werken op afstand (en uitbesteden)

Een andere uitdaging voor retailers – en alle bedrijven – na de pandemie is de aanpassing aan de ‘nieuwe wereld van werk’. Nu veel organisaties overstappen op werken op afstand of hybride werken, wordt de digitale werknemerservaring steeds belangrijker. Werknemers hebben de tools nodig om overal productief te zijn – en dat betekent geïntegreerde, online tools die hun werk gemakkelijker maken.

Door cloudgebaseerde PIM- en DAM-systemen te integreren, is het veel gemakkelijker voor die verschillende teams – zoals hierboven besproken – om op afstand samen te werken.

Het maakt het ook gemakkelijker om werk uit te besteden aan kosteneffectievere teams – of het nu bureaus zijn die sneller en op schaal werk kunnen creëren, of internationale leveranciers die kostenefficiënter zijn dan lokale leveranciers.

Hoewel retailers het komende jaar met hevige concurrentie en grote uitdagingen worden geconfronteerd, kan investeren in digitale transformatie een aanzienlijk commercieel voordeel en ROI opleveren.

Als je met iemand wilt praten over het integreren van PIM- en DAM-systemen – met elkaar of als onderdeel van een grotere softwarestack – helpen we jegraag verder. Ons deskundige team heeft meer dan 20 jaar ervaring in het helpen van retailers om efficiëntere toeleveringsketens voor content op te bouwen door middel van software-integratie. Neem vandaag nog contact op .

mock up whitepaper pim dam - admin
Download de ultieme gids voor PIM-DAM-integratie

Share:

Blog

Wat is de beste software voor content orchestration?

Content orchestration is gebaseerd op de heilige drie-eenheid People, Process en Technology. Het is dus belangrijk om vast te stellen …

Lees meer..
Blog

Nieuw aan boord bij Qonqord

In september is Patrick gestart als servicedeskmedewerker bij Qonqord Mijn naam is Patrick Bruggink, 42 jaar en getrouwd met Femke. …

Lees meer..
Blog

Het Belang van Video in de Digitale Wereld van Vandaag

In een tijd waarin tekstuele content koning lijkt te zijn – mede dankzij tools zoals ChatGPT – blijft video een cruciaal. Wij duiken in het belang van video.

Lees meer..

Afspraak maken