Wat is Content Orchestration?

Content Orchestration voor beginners:  wat is het en hoe werkt het? 

Misschien ben je de term ‘content orchestration’ al eens tegengekomen in het kader van publicatie-, marketing- of contentworkflows, en vroeg je je af: wat is content orchestration en hoe werkt het? Wij leggen het je graag uit. 

Content orchestration een strategische benadering voor het verbeteren van de efficiency en productiviteit in de content supply chain. En het daardoor creëren van concurrentievoordeel en meerwaarde voor iedere organisatie. 

Het omvat het minimaliseren van manuele activiteiten, knelpunten en verkokering in de content supply chain, om de tijd en kosten te beperken voor het bedenken, creëren, verspreiden en hergebruiken van content.

Qonqord what is content orchestration pie - admin

Bij een content orchestration-strategie worden processen en workflows opnieuw vormgegeven rond de nieuwste technologie. Daardoor worden creatieven in staat gesteld zich puur met creativiteit bezig te houden.

Het PPT-schema beschrijft hoe taken worden volbracht in een bedrijf. PPT staat voor People, Process en Technology. Mensen doen het werk. Processen zorgen ervoor dat het werk repeteerbaar is, technologie maakt processen efficiënter. 

Bij een content orchestration-strategie draait het om het volgende: mensen, processen en technologie optimaal laten samenwerken om de content die je organisatie nodig heeft op de meest efficiënte manier af te leveren. 

Hoe ziet dat eruit in de praktijk?

In de praktijk kan content orchestration er afhankelijk van het bedrijf anders uitzien. Elk bedrijf heeft tenslotte:

  • Andere content die moet worden gedeeld
  • Een ander publiek dat moet worden verleid
  • Andere strategische doelen die moeten worden bereikt
  • Andere problemen die moeten worden opgelost

Er is dus niet één benadering die voor iedereen geschikt is. Daarom begint content orchestration met het vaststellen van de huidige staat van de content supply chain, om vandaaruit oplossingen te ontwikkelen. 

De naam zegt het al…

Je kunt content orchestration beschouwen als een orkest. Een orkest bestaat uit veel mensen die veel verschillende instrumenten bespelen. Ze hebben een dirigent nodig om ervoor te zorgen dat ze allemaal in harmonie spelen. 

Dat is de essentie van content orchestration. Je moet ervoor zorgen dat iedereen op dezelfde bladzijde zit, dezelfde muziek speelt en het publiek vermaakt. 

Qonqord Content Orchestration Infographic - admin

Waarom is Content Orchestration belangrijk?

Content orchestration wordt steeds belangrijker omdat de content supply chain blijft groeien. 

Consumenten verlangen meer attractieve content op meer kanalen. En bedrijven zien door tegemoet te komen aan die eis kansen om het bedrijfsresultaat te verbeteren, bijvoorbeeld meer inkomsten en een betere Customer Lifetime Value.

Maar ze kunnen niet altijd op een efficiënte manier voldoen aan die eisen. 

De snelle groei van contentmarketing, de explosieve opkomst van nieuwe kanalen, de transitie van print naar digitaal… Sommige bedrijven kunnen die ontwikkelingen amper bijhouden, doordat hun contentprocessen niet optimaal zijn.

Sommige contentteams moeten het doen met geïmproviseerde workflows en processen die niet echt geschikt zijn voor het beoogde doel. Vaak gaat het om op drukwerk gerichte processen die in een omnichannel-omgeving zijn geperst. Daar lukt het misschien mee, maar het houdt niet over. Als gevolg daarvan kunnen contentteams hun potentieel als motivators van klantloyaliteit en -waarde niet waarmaken. 

Daarom is content orchestration zo belangrijk. Het zorgt voor passende processen die efficiënt en schaalbaar zijn, en die je creatieve teams in staat stellen sneller en slimmer samen te werken.

Wat zijn de voordelen van Content Orchestration?

Content orchestration biedt een aantal operationele, financiële en strategische voordelen. Het gaat daarbij om:

  1. Contentcreatie-activiteiten productiever maken 
  2. Automatisering gebruiken om time-to-market te reduceren  
  3. Kosten verlagen via operationele efficiëntie
  4. Resources vrijmaken om te investeren in activiteiten die voor meerwaarde zorgen
  5. Schaalbare processen ontwikkelen (zonder schaalinefficiënties)
  6. Bedrijfsgroei stimuleren via digitale transformatie 

Dit was maar een inkijkje. Als je meer wilt weten, lees dan hierna over de voordelen van content orchestration die jouw merk misloopt. Of download onze executive briefing over de voordelen van content orchestration.

Welke software heb je nodig voor Content Orchestration?

Omdat elk bedrijf anders is, moet de software die een bedrijf gebruikt voor content orchestration ook anders zijn. Het gaat erom dat je de juiste combinatie van tools vindt om jouw unieke processen voor het creëren van content te vereenvoudigen. Voorbeelden van tools zijn:

Het is geen kwestie van het vinden van de beste software voor content orchestration, maar het vinden van de beste software voor jouw bedrijfsmodel.

Wie kan me helpen met Content Orchestration?

Om te zorgen voor een goede implementatie van je content orchestration-strategie, moet je gebruikmaken van de expertise van mensen die daar ervaring mee hebben. Er zijn verschillende mensen die je kunnen helpen met content orchestration – binnen je bedrijf of via een externe consultant.

  • Bedrijfsanalist: om je te helpen met het optimaliseren van je processen
  • DevOps-engineer: om je te helpen met het integreren van verschillende softwareoplossingen
  • Externe IT-consultant: om het project te leveren als je niet over ondersteuning binnen het bedrijf beschikt

Lees meer over wie kunnen helpen met content orchestration.

Door mensen, processen en technologie optimaal in te zetten in de content supply chain, kunnen organisaties een grote voorsprong op de concurrentie krijgen. Als je meer wilt weten, bekijk dan onze Ultieme gids voor content orchestration voor meer diepte en details. 

Qonqord helpt uitgevers en wereldwijde merken al meer dan 20 jaar om succesvolle content-orkestratiestrategieën te implementeren.

Onze proces- en IT-experts kunnen in elke fase helpen – van het doorgronden van bestaande workflows en pijnpunten, het ontwerpen van nieuwe, maatprocessen tot en met het implementeren van een geheel nieuwe software stack.

Als je klaar bent voor snellere, efficiëntere content workflows, neem dan vandaag nog contact op met een van onze experts en maak een afspraak.

Share:

Blog

Wie kan me helpen met content orchestration?

Vijf experts die je nodig hebt voor een geslaagde digitale transformatie  Content orchestration is een complex proces waar je deskundige …

Lees meer..
Blog

Wat is er nodig om content orchestration te laten slagen?

Bij een succesvolle content orchestration-strategie draait het om het op elkaar afstemmen van mensen, processen en technologie om contentactiviteiten soepel …

Lees meer..
Blog

Waarom merken en uitgevers steeds meer op elkaar gaan lijken

Merken en uitgevers lijken steeds meer op elkaar in hun marketingstrategieën. Dit komt doordat zowel merken als uitgevers zich realiseren …

Lees meer..

Afspraak maken