Content orchestration is gebaseerd op de heilige drie-eenheid People, Process en Technology. Het is dus belangrijk om vast te stellen wat de juiste software is voor jouw content orchestration-doelen en die software te implementeren.
Aangezien elke organisatie en elk gebruikersscenario uniek is, zal de beste software voor content orchestration er bij jou anders uitzien dan bij een andere organisatie. Het hangt af van wat je voor ogen hebt en welke systemen je al gebruikt.
Welke software heb je nodig voor content orchestration?
Er is niet één ‘beste softwareoplossing’ voor content orchestration, maar sommige toepassingen zijn tamelijk essentieel voor het proces. Hieronder vind je vijf tools die vaak worden gecombineerd in een content orchestration-strategie.
Bedenk dat dit niet de enige softwaresystemen zijn die je kunt combineren. Met de juiste ondersteuning kun je elk aantal toepassingen combineren in een oplossing die is afgestemd op jouw strategische doelen.
Publicatiesoftware
Publiceren is een van de meest voorkomende gebruikersscenario’s voor content orchestration. En de technologie die wordt ontwikkeld voor uitgevers is ook steeds beter bruikbaar voor bedrijven in andere sectoren die veel content verwerken.
Uitgevers moeten grote hoeveelheden content beheren, goedkeuring krijgen van verschillende bijdragers en belanghebbenden, en content voorbereiden voor publicatie op allerlei kanalen. Er bestaan veel publicatiesoftwareoplossingen om dat proces te ondersteunen.
Oplossingen voor redactioneel workflowbeheer helpen bijvoorbeeld met het vereenvoudigen van het proces van het creëren, goedkeuren en plannen van content voor publicatie. Multichannel-publicatieplatforms gaan nog een stap verder door die redactionele content door de ontwerp- en publicatiefase te loodsen naar verschillende print- en digitale media.
Content Management Systeem
Een CMS (Content Management System) wordt gebruikt voor het maken en beheren van websites en digitale content. Gebruikers kunnen tekst en content toevoegen aan webpagina’s en de pagina’s vervolgens publiceren, zonder kennis van programmeercode. CMS biedt vaak ondersteuning voor allerlei extra functies, bijvoorbeeld het integreren van e-commerce- en marketingtools.
Een CMS biedt ook de mogelijkheid om media toe te voegen en te beheren. Maar die functie is niet zo geavanceerd als in een speciaal Digital Asset Management-systeem. Bij content orchestration wordt vaak een combinatie gebruikt van DAM en CMS.
Ontwerpsoftware
Vormgeving is een essentieel onderdeel van de content supply chain, waarbij campagne-ideeën tot leven worden gebracht op het scherm en in print. Vormgevers gebruiken tools als Adobe Creative Cloud voor onder meer grafische vormgeving, videobewerking, webdevelopment en fotografie. Het integreren van Adobe Creative Cloud in een content orchestration-systeem vermindert de wrijving tussen ontwerpsoftware en andere tools.
Het koppelen van Adobe CC aan een DAM geeft ontwerpers toegang tot digitale assets zonder dat ze hun tekentafel hoeven te verlaten. Ze kunnen vanuit hun stoel een volledige bibliotheek doorzoeken op het perfecte materiaal voor elk project. En door de integratie van een PIM in Adobe CC kunnen productgegevens automatisch worden geïmporteerd in ontwerpsjablonen. Lees meer over Adobe InDesign automation
Digital Asset Management-systeem
Een Digital Asset Management-systeem maakt het makkelijker digitale assets te herkennen, vinden en opnieuw te gebruiken. Het is één grote kennisbank voor al je afbeeldingen, logo’s, video’s, enzovoort.
Zoals gezegd kan een DAM-systeem eenvoudig worden geïntegreerd met andere aangrenzende technologie, om bestanden onder handbereik te brengen van de mensen die ze nodig hebben. Door het toevoegen van metagegevens aan assets in een DAM, kan het systeem worden gebruikt om automatiseringen mogelijk te maken, bijvoorbeeld om assets automatisch in ontwerpsjablonen en e-commerce-etalages te laten lopen, en om assets automatisch te optimaliseren voor verschillende formaten en uitsnedes.
Product Information Management-systeem
Een Product Information Management-systeem wordt gebruikt in retail, e-commerce en productie om productinformatie te beheren. In die gebruikersscenario’s kan een PIM worden geïntegreerd met een DAM en met ontwerptools om content voor print- en digitale kanalen te voorzien van up-to-date informatie. Dat proces kan in realtime worden gesynchroniseerd en bijgewerkt, zodat elk klantcontact consistent is.
Lees meer over Adobe InDesign automation met EasyCatalog
Andere systeemoverwegingen bij content orchestration
Hosten en beheren
Het is niet alleen de software zelf waarover je moet nadenken bij content orchestration. Je moet ook nadenken over hoe die software wordt gehost en beheerd.
Software kan op verschillende manieren worden ingezet:
- Lokaal: gehost op je eigen servers en meestal beheerd door interne IT-experts
- In de cloud – bekend als Software-as-a-Service (SaaS): extern gehost en meestal beheerd door de serviceprovider
- Een tussenvorm van beide benaderingen
Meestal is het makkelijker om een content orchestration-benadering te implementeren als al je software zich in de cloud bevindt. SaaS-platforms zijn eenvoudiger te integreren dan lokale oplossingen, omdat ze ontworpen zijn om makkelijk verbinding mee te maken, vaak via API’s of andere ingebouwde integratietools.
Daarnaast is cloudsoftware toegankelijk voor gebruikers met een internetverbinding, waar ze zich ook bevinden, terwijl lokale oplossingen soms alleen ter plekke toegankelijk zijn, wat de flexibiliteit van je nieuwe end-to-end proces beperkt.
Technische ondersteuning
Je moet ook nadenken over wie er verantwoordelijk wordt voor het integreren van je software.
Bij beheerde SaaS kun je terugvallen op hun IT-experts die je op afroep kunnen helpen. Dat is echt een voordeel voor organisaties zonder eigen IT-team. Maar die ondersteuning is beperkt tot hun afzonderlijke product. Misschien bieden ze ook hulp bij het integreren van de software via ingebouwde API’s, maar de ondersteuning strekt zich waarschijnlijk niet uit tot het combineren van verschillende softwareoplossingen.
Als je veel softwareoplossingen wilt combineren in één naadloos systeem, heb je hulp nodig van iemand die de hele softwarestack kan overzien: een interne IT-manager of een externe IT-consultant. Lees meer over wie kan helpen met content orchestration.
Hoe zit het met specifieke software voor Content Orchestration?

Er bestaan softwareoplossingen die ‘content orchestration-platforms’ worden genoemd. Dit soort platforms zijn meestal gericht op het verbeteren van de toegang tot en de ordening van content in de digitale supply chain. Ze vormen een centrale plek voor instructies, samenwerking en planning. Vaak worden ze geïntegreerd met andere software om processen te automatiseren zoals het plaatsen van content op social media.
Een dergelijke service is ontzettend waardevol voor organisaties met een eenvoudig gebruikersscenario voor content orchestration. De benadering die we gebruiken bij Qonqord – het integreren van meerdere aangrenzende technologieën in een softwarestack op maat – is bedoeld voor complexere content orchestration-strategieën.
Het is de moeite waard om al je opties na te gaan voordat je besluit welke benadering het beste past bij de unieke wensen en doelen van jouw organisatie.
Als je gebruik wilt maken van de voordelen van content orchestration (bijvoorbeeld een snellere time-to-market, een hogere productiviteit en meer schaalbare contentactiviteiten) kan Qonqord je helpen. Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met het helpen van uitgevers en internationale merken bij de implementatie van een content orchestration-strategie.
Maak vandaag nog een belafspraak met een van onze content orchestration-experts.
Lees meer over onze content orchestration customer cases
Link to benefits of CO blog post