Wat is er nodig om content orchestration te laten slagen?

Bij een succesvolle content orchestration-strategie draait het om het op elkaar afstemmen van mensen, processen en technologie om contentactiviteiten soepel te laten verlopen. Software voor content orchestration is onderdeel van die puzzel, maar er zijn andere factoren waar je rekening mee moet houden, bijvoorbeeld strategische afstemming en verandermanagement.

Hieronder vind je zes zaken die nodig zijn voor een geslaagde content orchestration-strategie.

Top-downstrategie

Het doel van elke bedrijfsfunctie is om waarde te creëren voor de organisatie, en dat geldt ook voor de content supply chain. De leden van je contentteam moeten voldoen aan hun eigen KPI’s – bijvoorbeeld afzonderlijke prestaties op het gebied van betrokkenheid halen of een verbeterde time-to-market realiseren – maar ook aan KPI’s voor overkoepelende strategische doelen, bijvoorbeeld de omzet verhogen door de Customer Lifetime Value te verbeteren.

Er zijn meerdere benaderingen tot content orchestration; er bestaat niet één benadering die geschikt is voor iedereen. De eerste stap tot geslaagde content orchestration is dus strategische afstemming. Als je weet welke top-down strategieën je moet ondersteunen, weet je ook hoe jouw benadering tot content orchestration eruitziet. 

Bottom-upafstemming

Maar niet alleen een strategische top-downafstemming is belangrijk. Met content orchestration kun je strategische doelstellingen bereiken door contentactiviteiten sneller, efficiënter en productiever te maken. Daarom is er een grondig begrip nodig van de dagelijkse activiteiten om die te kunnen verbeteren. 

Bottom-upafstemming betekent dat je iedereen in de content supply chain erbij betrekt, om erachter te komen wat werkt, wat niet werkt, wat beter kan, wat kan worden geautomatiseerd, enzovoort. Maar het betekent ook mensen met verschillende bedrijfsfuncties erbij betrekken, om mogelijkheden voor verticale afstemming en integratie te begrijpen en om verkokering tussen teams tegen te gaan. 

Visie

BLOG POST What do you need for successful content orchestration - admin

Bij digitale transformatie draait het uiteraard niet alleen om het digitaliseren van bestaande processen. Dat dekt de ‘digitale’ kant, maar niet de ‘transformerende’ kant. Voor een echte transformatie wordt technologie ingezet om nieuwe mogelijkheden, bedrijfsmodellen en werkwijzen te ontsluiten. 

Maar er is visie nodig om verder te kijken dan de bestaande situatie. Bedrijven met de moed en de ambitie om verder te kijken dan het ‘verfijnen’ van bestaande processen (dus bereid zijn om processen ‘opnieuw te ontwikkelen’) zullen meer profiteren van de voordelen van content orchestration

Buy-in

Content orchestration kan de processen en verantwoordelijkheden voor een groot aantal belanghebbenden veranderen. Dat zal makkelijker gaan als iedereen het eens is met de achterliggende redenen en alle neuzen dezelfde kant op staan. Het ‘menselijke’ puzzelstukje is in feite even essentieel als de processen en technologie.

Het is belangrijk dat belanghebbenden begrijpen dat het bij content orchestration niet gaat om het verbeteren van elke bestaande stap in de content supply chain. Het gaat om het opnieuw vormgeven en optimaliseren van het geheel. Dat kan betekenen dat er in een bepaalde fase van het proces twee stappen bijkomen waarmee je verderop in het proces tien stappen kunt besparen. 

Daarom zijn strategische afstemming en ondersteuning van het hoger management zo belangrijk. Een senior voorstander kan helpen steun te krijgen van verschillende groepen door uit te leggen wat de organisatorische voordelen zijn van een content orchestration-benadering.

Ondersteuning

Content orchestration zorgt voor de digitale transformatie die zo nodig is voor contentteams. Maar het is een ingewikkeld proces waarbij workflows opnieuw moeten worden vormgegeven en meerdere softwareoplossingen moeten worden geïntegreerd in één stack. Daar is expertise voor nodig: om bedrijfsprocessen te onderzoeken en te optimaliseren, om workflows te bedenken en om een softwareoplossing op maat te ontwikkelen. 

Twee derde van de IT-projecten wordt bestempeld als mislukt. Dat geeft aan hoe moeilijk digitale transformatie kan zijn. Organisaties die toegang hebben tot ondersteuning van deskundigen voor content orchestration, intern of extern, maken meer kans op succes.

Software

In een opsomming met zaken die je nodig hebt voor content orchestration mag software natuurlijk niet ontbreken. Content orchestration creëert waarde voor een bedrijf doordat er technologie wordt ingezet die betaalbaardere en strategischere werkwijzen mogelijk maakt. Een geoptimaliseerde, geïntegreerde softwarestack is de motor van content orchestration. Maar welke software heb je nodig?

Elke organisatie en elk gebruikersscenario is uniek, dus er is niet één ‘beste softwaretoepassing voor content orchestration’. Je keuze voor software hangt af van wat je wilt bereiken en welke systemen je op dit moment gebruikt. Een IT-consultant kan je adviseren over verschillende softwareoplossingen die je kunt integreren en optimaliseren voor content orchestration

Qonqord helpt uitgevers en internationale merken al meer dan 20 jaar met het implementeren van succesvolle content orchestration- strategieën. 

Onze proces- en IT-experts kunnen in elk stadium ondersteuning bieden: van het begrijpen van bestaande workflows en pijnpunten tot het ontwikkelen van nieuwe passende processen en het installeren van een compleet nieuwe softwarestack.

Download de de ultieme gids voor content orchestration

Als jij klaar bent voor snellere, efficiëntere contentworkflows, praat dan vandaag nog met een van onze experts. Maak nu een belafspraak

Share:

Blog

Waarom merken en uitgevers steeds meer op elkaar gaan lijken

Merken en uitgevers lijken steeds meer op elkaar in hun marketingstrategieën. Dit komt doordat zowel merken als uitgevers zich realiseren …

Lees meer..
Blog

De Rol van DAM Consultants bij Qonqord: Optimaliseer je contentcreatieprocessen doormiddel van DAM & Workflow

Inleiding In de huidige digitale wereld is het slim creëren, publiceren en beheren van attractive visuele content belangrijker dan ooit. …

Lees meer..
Blog

Optimaliseer je Contentcreatieprocessen met Adobe InDesign Server, EasyCatalog en WoodWing Assets

Als je op zoek bent naar manieren om je contentcreatieprocessen te optimaliseren, dan is Adobe InDesign Server een game-changer.

Lees meer..

Afspraak maken